Mănăstirea ”Buna Vestire” Bisericani se află în curtea Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani. Crucea de pe turnul-clopotniță mai are un pic și cade, acoperișul suferă din greu, o parte din zidul bisericii este prăbușit. Pacienții povestesc cum, atunci când bate vântul, dranița de pe acoperiș zboară prin toată curtea spitalului. Biserica a fost construită în urmă cu circa 500 de ani și este monument de interes național.
În lăcașul de cult s-au ținut slujbe până pe 24 aprilie, când după un episod de vreme extrem de rea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a luat decizia să nu mai permită accesul vizitatorilor în clădire și pe latura de nord a zidului de incintă.
În plus, CJSU Neamț a dispus asigurarea, ”în regim de urgență, a unui studiu geotehnic amănunţit în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru consolidarea versantului de pe laturile de nord şi nord-vest ale bisericii, urmărirea specială a comportării curente a Bisericii „Buna Vestire” și luarea unor măsuri urgente pentru consolidarea versantului şi pentru executarea lucrărilor de corectare a torentului şi evacuare a apelor meteorice”.
Hotărârea CJSU Neamț nu vine de la sine, ci ca urmare a unei sesizări din partea Direcției Județene de Cultură (DJC) Neamț. Instituția a atras atenția de mai multe ori asupra situației Mănăstirii Bisericani, dar primul proiect pentru reabilitare a fost făcut abia în urmă cu nouă ani. ”Situația Mănăstirii Bisericani trenează încă din anul 2008, când a fost demarat primul proiect pentru reabilitare. De atunci și până acum, deși proiectul a fost reactualizat și refăcut de câteva ori, nu au fost găsite fondurile necesare pentru investiție. Între timp, monumentul a continuat să se degradeze, direct proporțional cu tasarea versantului pe care se află. La acest moment, zidul de susținere de pe latura de nord, puternic afectat de umezeală, s-a prăbușit pe jumătate, lăsând loc apei să pătrundă până la peretele bisericii. Fractura longitudinală avansează progresiv, existând riscul ca jumătate din clădire să se prăbușească în râpă. Concomitent cu aceste aspecte, învelitoarea puternic degradată permite umezelii să pătrunde pe deasupra în biserică, afectând cupolă și partea de sus a pereților”, este descrierea pe care o face Rocsana Josanu, directorul DJC Neamț.
Monumentul se află în proprietatea Mănăstirii ”Buna Vestire” Bisericani, iar de administrare se ocupă starețul Serafim Mihali.
Acesta spune că are intenții bune și a dorit restaurarea monumentului, însă mănăstirea nu are fondurile necesare, iar Ministerul Culturii nu a oferit ajutor.
”Noi nu avem puterea financiară să susținem lucrări de reabilitare pentru un monument istoric. Am încercat, am făcut proiecte, le-am depus și, în 2009 primisem promisiuni că se vor aproba fonduri, dar nu au mai fost bani. Am mers la fiecare ministru al Culturii și am cerut sprijin. Când era ministru domnul Răzvan Theodorescu și a venit în Neamț l-am așteptat până la 12 noaptea să iasă de la o întâlnire pentru a-i explica situația bisericii. A venit a doua zi, s-a uitat, dar finanțare nu am primit. De atunci, tot refac documentații, pentru că expiră, iar prima vorbă pe care ți-o spune cineva este să fii cu hârtiile la zi.”
Parintele Arhimandrit Nichifor Horia, exarhul Arhiepiscopiei Iaşilor, scrie într-un răspuns adresat publicaţiei noastre că biserica ar putea fi restaurată prin Compania Naționala de Investitii, care are fonduri disponibile pentru astfel de proiecte.
„Biserica veche la care faceţi referire este proprietatea Mănăstirii Bisericani și pentru restaurarea ei s-au făcut de către Mănăstire și Arhiepiscopia Iaşilor mai multe demersuri. Biserica este într-un stadiu de degradare avansată, Mănăstirea primind de la ISU somaţia de a nu se mai sluji în ea. Stadiul acesta de degradare are o istorie veche, Mănăstirea făcând demersuri la forurile abilitate pentru a permite şi sprijini intervenţia. (…) Un prim demers a fost făcut în 2009 de către Mănăstire, la Ministerul Dezvoltării. De atunci, la acelaşi minister, s-au depus trei asemenea memorii, proiectul fiind actualizat pentru a treia oară. Proiectul este asumat de către arhitectul Dan Ionescu care are autoritatea necesară unui asemenea demers. În paralel, au fost depuse asemenea memorii la Institutul Naţional al Patrimoniului şi la Ministerul Culturii. Părintele stareţ, protos. Serafim, a depus un dosar la Compania Naţională de Investitii (CNI) pentru introducerea bisericii în lista de sinteză. Problemele care s-au propus spre soluţionare au în vedere consolidarea pentru scoaterea din risc seismic şi consolidarea malului dinspre Nord. Tot la CNI, acum trei săptămâni, pr. staret, însoţit de dl. Consilier pe probleme de Patrimoniu de la Arhiepiscopia Iaşilor, dl. Ing. Mircea Precupan, au avut o întâlnire cu reprezentanţii CNI ce au evaluat problema bisericii de la Bisericani. Aceştia (reprezentanţii CNI) au înaintat o adresă oficială la Comitetul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a avea ca prioritate deblocarea lucrărilor de la Bisericani”, se arată în răspunsul primit de la Arhiepiscopia Iaşilor.
Și Rocsana Josanu, directorul DJC Neamț, spune că monumentul ar putea fi restaurat de CNI.
”Insistențele mai multor instituții județene către Compania Națională de Investiții au dus la reluarea procedurii de actualizare și depunere a proiectului de investiție. În final, am primit promisiuni că proiectul se află pe lista de priorități, însă nu putem să spunem că este o reușită până când nu vom vedea că se demarează lucrările”, a conchis Rocsana Josanu, directorul DJC Neamț.
Rămâne de văzut dacă monumentul va fi inclus de lista de investiții a CNI și va fi salvat.
Comments 3