S-a împlinit un sfert de secol de când Niculae Bădălău – primul pe lista PSD la Senat – a intrat în politica românească. A fost deputat, senator și prefect de Giurgiu și, împreună cu familia sa, deține o avere impresionantă.
Protectorul acestuia este Adrian Năstase, care l-a propulsat și sprijinit pe Bădălău vreme îndelungată în prima linie a politicii, acolo unde s-a menținut și după retragerea fostului premier din viața publică. Nu degeaba, senatorul PSD a fost unul dintre susținătorii feroce ai fostului premier și a sărit în apărarea lui Năstase în dosarul „Mătușa Tamara”. Acesta, vrând să legitimeze averea pe care fostul premier nu o putea justifica, a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaților: „Este normal ca un om inteligent să fie bogat”.
În 1988 Niculae Bădălău a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a furat patru saci cu grâu, fiind grațiat ulterior de Nicolae Ceaușescu.
Douăzeci de ani mai târziu, Niculae Bădălău avea să fie cercetat de procurorii DIICOT pentru un tun de trei milioane de euro, în urma unei tranzacții imobiliare îndoielnice. Bădălău a cumpărat 130 de hectare de teren extravilan în schimbul sumei de 12.000 euro. Ulterior, primarul localității, coleg de partid cu Bădălău, a trecut terenul în intravilan, iar Bădălău a vândut terenul cu trei milioane de euro. Dosarul a fost tergiversat timp de trei ani, timp în care DIICOT și DNA și-au declinat competența pentru ca, în cele din urmă, în 2012, DIICOT să dispună neînceperea urmăririi penale. În 2015, Bădălău a mai fost implicat într-un scandal imobiliar din Giurgiu care avea ca obiect o retrocedare contestată de proprietarii terenurilor. Bădălău a fost cercetat și de ANI pentru spălare de bani și fals în declarații.
Însă de departe cel mai important scandal în care a fost implicat numele parlamentarului Bădălău este dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 50 de milioane de euro. Procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Niculae Bădălău și pe procurorul șef Angela Nicolae despre care investigatorii susțin că protejau întreaga rețea de evazioniști (rambursări ilegale de TVA și fraudarea fondurilor APIA). În acest dosar procurorii au dispus reținerea a 30 de suspecți. Acuzat de trafic de influență, Bădălău s-a bucurat din plin de imunitatea parlamentară.
PSD i-a asigurat lui Bădălău reînnoirea mandatului de senator și garantarea imunității pentru următorii patru ani, rezervându-i singurul loc eligibil la Senat pentru PSD Giurgiu. Ironia face ca Bădălău să fie un distins membru al Comisiei de Abuzuri și Corupție din Senat.
Pentru Camera Deputaților, însă, PSD Giurgiu propune nume noi. Primul loc pe listă i-a revenit lui Alexandru Răzvan Cuc, fost subprefect UNPR și director general al Zonei Libere Giurgiu. Cuc a fost consilierul personal al președintelui Consiliului Județean Giurgiu, Marian Mina, și începând cu august 2016 deține funcția de administrator public al județului în urma câștigării concursului organizat de cel al cărui consilier era. Cuc a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor – numit de Victor Ponta și eliberat din funcție de premierul Dacian Cioloș pentru că a participat la un eveniment electoral.
Cel de-al doilea loc eligibil pe listele PSD Giurgiu pentru Camera Deputaților este ocupat de Andrei Ioan Alexandru, un fost liberal înfocat până în 2013. Tranziția la PSD a făcut-o din funcția de consilier al prefectului de Giurgiu numit de PSD – Nina Carmen Crișu. Ulterior, tânărul Andrei Alexandru a preluat conducerea organizației de tineret a PSD Giurgiu, iar pentru rezultatele foarte bune obținute de organizație la alegerile prezidențiale, tânărul giurgiuvean a fost recompensat cu funcția de director al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci pe care a deținut-o până în aprilie 2016, atunci când a fost demis de premierul Dacian Cioloș.
PNL, niciun parlamentar vechi. Vlaicu – impus de Gorghiu, Ștefan – contestatarul guvernului Cioloș
Pe locurile eligibile ale PNL Giurgiu nu se mai regăsește numele niciunui candidat din vechiul mandat.
Lista pentru Senat este deschisă de Dan Vlaicu. În perioada 2012-2016 a fost vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, iar în perioada 2007-2009 a fost președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Vlaicu a intrat în administrația publică în 2004, atunci când a fost ales consilier PNL în Primăria Sectorului 5.
Vlaicu este trimisul și protejatul Alinei Gorghiu în județul de pe malul Dunării și nu are legături notabile cu județul care îi va asigura primul mandat de senator. Impunerea lui Vlaicu la Giurgiu nu a fost însă bine digerată de liberalii vechi din Giurgiu.
Lista PNL Giurgiu pentru Camera Deputaților este deschisă de Gheorghe Ștefan, președintele organizației județene a partidului, venit pe filieră PDL, și vicepreședinte al PNL la nivel național. În perioada 2005-2009, Gheorghe Ștefan a fost președintele Agenției de Pescuit și Acvacultură.
Primele atacuri dure lansate de un liberal la adresa premierului Dacian Cioloș i-au aparțin chiar lui Gheorghe Ștefan. În februarie 2016, Ștefan spunea despre guvernul Cioloș că „este cel mai slab din ultimii 25 de ani” și că Cioloș acționează „la comanda și șantajul PSD”.
Marian Măroiu este al doilea nume de pe lista PNL Giurgiu pentru Camera Deputaților. Măroiu a fost ofițer activ al Poliției de Frontieră Giurgiu, apoi director în Consiliul Județean și comisar șef al Gărzii Financiare Giurgiu. În 2007 a devenit doctor în științe juridice în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru I. Cuza”. În 2008, liberalul de azi a candidat fără succes la Primăria Giurgiu din partea PSD. Înaintea stabilirii listelor finale pentru parlamentare, în Giurgiu au apărut zvonuri referitoare la o reîntoarcere a lui Măroiu la prima dragoste. Liderii PSD Giurgiu au infirmat această posibilitate susținând că nu l-ar reprimi în partid pe Marian Măroiu.
Update: În ciuda faptului că Marian Măroiu este pe listele PNL, o căutare pe Google a numelui candidatului ne trimite la pagina http://maroiumarian.blogspot.ro/, pagină neactualizată de când acesta făcea parte din PSD.
După ce a destructurat PNL Giurgiu, Mustățea e cap de listă la ALDE
ALDE Giurgiu iese la înaintare cu Vasile Mustățea, fost președinte al PNL Giurgiu și fost președinte al Consiliului Județean, un candidat care se bucură de notorietate. Unele publicații locale l-au acuzat pe Mustățea că se afla într-o prietenie bine sudată cu liderii social-democrați și că a contribuit la slăbirea și destructurarea organizației locale a PNL pe vremea când se afla la conducerea partidului. În timpul conducerii lui Mustățea, PNL Giurgiu a pierdut 30 de primari și, din cea mai performantă organizație locală a PNL, a ajuns cea mai slabă organizație. După această performanță, Mustățea a părăsit PNL și a primit conducerea ALDE Giurgiu. Lista ALDE Giurgiu pentru Camera Deputaților este deschisă de Florin Toma Petcu, fost președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, numit de Victor Ponta și demis de premierul Dacian Cioloș.
PMP vrea să câștige cu Andronic
Giurgiu se numără printre județele în care PMP a înregistrat unul dintre cele mai slabe rezultate la alegerile locale din iunie 2016 – 2%. Lista pentru Senat este deschisă de Mariana Eugenia Cazacu, fost viceprimar al municipiului Giurgiu. Surpriza apare însă la Camera Deputaților, unde lista PMP este deschisă de fostul jurnalist Dan Andronic, patronul ziarului Evenimentul Zilei. Dan Andronic a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul retrocedării ilegale a 47 de hectare din Pădurea Snagov, alături de afaceristul Remus Truică, Prințul Paul și alți 19 inculpați.