„Veteranii” Niță nu mai ajung în Parlament
Cu o singură excepție, PSD Brașov nu are niciun actual parlamentar pe locurile eligible pentru aceste alegeri. Nici Emil Niță, nici Constantin Niță, în prezent deputați și „nume grele” în formațiunea social-democrată, nu se regăsesc pe liste. Constantin Niță (de asemenea, fost ministru al Energiei) a anunțat că nu va mai candida încă din primăvară, după ce a demisionat de la șefia filialei brașovene în urma anchetei demarate de DNA pentru fapte de corupție. În momentul de față, acesta se află sub control judiciar pentru că ar fi pretins unui om de afaceri un comision de 5% pentru un contract cu Primăria Brașov în valoare de 3,4 milioane de euro.
Emil Niță, în schimb, se afla pe lista extinsă, însă a decis să nu mai candideze. Ioan Adam, un alt nume important în rândul social-democraților brașoveni, a demisionat din Camera Deputaților după ce a fost trimis în judecată în „Dosarul Retrocedărilor”.
Ca atare, singurul actual parlamentar aflat pe un loc eligibil pe listele pesediste este Viorel Chiriac, care ocupă poziția secundă pentru Camera Deputaților. Înaintea lui se află Mihai Popa, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov, iar pe locurile 3 și 4 se află Roxana Mînzatu, consilier județean și fost președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, respectiv Mihai Mohaci, fost prefect.
Lista pentru Senat este deschisă de Marius Dunca (foto), actualul președinte al filialei PSD Brașov, fost șef al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor – demis de Victor Ponta imediat după incidentul Colectiv – și secretar general al Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO). Marius Dunca este urmat pe listă de medicul Florin Orțan.
Studentă de 24 de ani și inițiatorul Legii dării în plată, capete de listă la PNL Brașov
Nu numai pesediștii au lăsat deoparte nume cu greutate: Gheorghe Ialomițianu, deputat și fost ministru de finanțe, nu a fost inclus pe liste. Nici Nicoale Vlad Popa, care este la al patrulea mandat în Parlament, nu va mai prinde un nou loc după ce s-a retras din cursă, fiind plasat pe o poziție neeligibilă pentru Senat.
Controversele cele mai mari le-a stârnit Mara Mareș (foto), o studentă de 24 de ani care se află pe prima poziție pentru Camera Deputaților. Ea este fiica lui Ioan Mareș, consilier județean și fost șef al filialei PDL Făgăraș, a studiat la King`s College, University of London, și este în prezent masterandă în politici publice europene la University of London.
Pe lista pentru Camera Deputaților urmează Gabriel Andronache, actual deputat, membru al Comisiei juridice, locurile 3 și 4 fiind ocupate de Carmen Țop-Ferghete, consilier local, respectiv Marius Neculoiu, actual senator.
Lista pentru Senat este deschisă de Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, acestuia fiindu-i urmat Dragoș David, director al Agenției Metropolitane de Dezvoltare Durabilă Brașov.
ALDE aruncă în luptă nume controversate
Copreședinții ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, au anunțat de la începutul lui octombrie un candidat impus de la centru, Remus Borza (foto), prima poziție pentru Camera Deputaților, condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Euro Insol, în cadrul căreia este partener, a angajat în numele Hidroelectrica firmele de avocatură Borza&Asociații și Piperea&Asociații, pentru peste 70 de procese pe care compania le avea cu diverși creditori în timpul insolvenței.
Pe locul doi pe lista pentru Deputați se află Ioan Ghișe, un nume brașovean cunoscut, dar controversat. Fost primar de Brașov, în două mandate, între anii 1996 și 2004, Ioan Ghișe a demisionat din PNL după ce Klaus Iohannis a fost desemnat candidatul liberalilor la Președenția României. A activat o vreme ca independent, după care a dorit înființarea „Partidului pentru Creșterea Salariilor și Pensiilor”. Proiectul nu s-a concretizat, Ghișe hotărându-se să se înscrie în formațiunea Mariei Grapini, Partidul Puterii Umaniste, dar ajungând, până la urmă, pe listele ALDE pentru Camera Deputaților.
La Senat, pe primele locuri se află Laura Bratosin, director al Unității de Asistență Socială de Pneumoftiziologie, și Marius Oprea, istoric, fost consilier al președintelui Emil Constantinescu și al lui Călin Popescu Tăriceanu, când a ocupat funcția de Premier.
La USR, liste deschise de un antreprenor și de președintele Federației Române de Curling
Reprezentanții filialei brașovene a Uniunii Salvați România au anunțat că și-au desemnat cei 13 candidați prin concurs, în cadrul căruia se puteau înscrie atât membri ai formațiunii, cât și simpatizanți ai acesteia. Cei înscriși și-au susținut candidatura printr-un discurs de cinci minute și au răspuns întrebărilor din sală, înaintea acestora ei prezentându-și un CV cu activitatea profesională.
Lista pentru Senat este deschisă de Allen Coliban, președinte și fondator al Federației Române de Curling, fiind urmat de Ovidiu Paraschivescu, administrator al unei firme IT. La Deputați, Tudor Benga (foto) se află pe prima poziție. Acesta este antreprenor, CEO și cofondator al librăriei online Okian și a fost unul din tinerii reprezentanți ai societății civile chemați la consultări de președintele Klaus Iohannis după căderea guvernului de anul trecut. Pe locurile următoare se află Bogdan Popovici, administrator al unei firme IT, Andrei Miftode, economist și președinte al Asociației România Civică, și Daiana Colceriu, antreprenor.
Partidul România Unită încearcă să obțină un loc în Camera Deputaților cu Mihai Sturzu (foto). Exclus din PSD după ce i-a cerut lui Liviu Dragnea să se suspende din funcție din pricina problemelor sale juridice, Mihai Sturzu și-a continuat mandatul de deputat și a candidat pentru Primăria Brașov ca independent, înscriindu-se mai apoi în PRU, odată cu valul de migrație din PSD.
Partidul Mișcarea Populară și-a propus să câștige un loc în Parlament și a pus-o pe prima poziție pentru Camera Deputaților pe Luminița Adam (foto), purtător de cuvânt al partidului și actual deputat în Comisia Juridică. Ea și-a câștigat mandatul în Olt, din partea PP-DD, trecând mai apoi în UNPR și ajungând, după fuzionare, în PMP.