Județul Neamț a ajuns celebru la alegerile din 2012, atunci când la Roman a candidat Elena Udrea. Ajunsă în Parlament ca urmare a redistribuirii, deși a primit mai puține voturi decât contracandidatul său, Elena Udrea a mai venit în Colegiu doar de câteva ori în prima parte a mandatului. Seduși și abandonați, nemțenii au evitat să mai vină cu candidați din import, arată ziarista Teo Baciu din Roman. Nu le-a prea ieșit. Dacă PSD a reușit să evite importurile, iar PNL a „naturalizat” un ieșean la alegerile locale, ALDE, PMP și PRU vin cu „veterani” ai politicii taman de la Giurgiu și București.
PNL Neamț a făcut o listă în care oamenii noi sunt în urma celor care au mai fost în Parlament. La Camera Deputaților, lista este deschisă de Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț și actual deputat de Iași. Cozmanciuc și-a făcut buletin de Neamț înainte de alegerile locale, fiindcă a sperat să câștige funcția de președinte al CJ Neamț.
Pe locul al doilea pe lista PNL este Laurențiu Leoreanu, primar de Roman, iar pe locul al treilea se află Cătălin Drăgușanu, fost membru PC și, ulterior, prin fuziune membru ALDE.
Cătălin Drăgușanu este deputat PNL și a fost exclus de curând din ALDE după ce i-a cerut lui Tăriceanu criterii de integritate în formarea listelor.
La Senat, PNL Neamț mizează pentru a treia oară pe Eugen Țapu-Nazare. Pe locul doi se află George Lazăr, fost prefect (apolitic) de Neamț.
PSD Neamț are și el un fost prefect (apolitic) pe liste. Vlad Angheluță este acum administratorul județului și se află pe un loc neeligibil pe lista pentru Camera Deputaților.
Lista PSD Neamț pentru camera inferioară a Parlamentului este deschisă de Ioan Munteanu, deputat cu experiență și unul dintre cei mai activi parlamentari.
Pe un loc elibigil se află și Dan Andrușcă, consilier personal al fostului ministru al Economiei, Constantin Niță. Andrușcă a fost administrator special la Regia Autonomă pentru Activităti Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin, înperioada 2013 – 2014. A fost demis de ministrul Răzvan Nicolescu pentru că avea un salariu de 20.000 de lei pe lună de la o regie falimentară. După această „performanță”, Dan Andrușca a fost premiat cu o altă funcție, el fiind desemnat să supravegheze și să coordoneze activitatea de la Cuprumin Abrud. Acum, Dan Andrușcă este consilier județean.
La Senat, PSD Neamț propune doi oameni din administrația județeană. Emilia Arcan și Dan Manoliu au fost vicepreședinți ai CJ Neamț în perioada în care județul era condus de Culiță Tărâță.
ALDE îl transferă pe Chițoiu de la Giurgiu la Piatra Neamț. PMP și PRU aduc candidați din București și Iași
ALDE l-a trecut în capul listei pentru Camera Deputaților pe fostul ministru de Finanțe Daniel Chițoiu. Acesta este, în prezent, deputat ALDE de Giurgiu și, în luna ianuarie a acestui an a anunțat public că renunță la funcțiile din cadrul partidului, fiindcă vrea să își pregătească retragerea din viața politică pentru a se dedica mai mult activității profesionale. El a fost controlor financiar la Curtea de Conturi a României și a deținut mai multe funcții în cadrul ANAF, inclusiv cea de președinte al acestei instituții. În Guvernul Ponta, Chițoiu a fost ministrul al Finanțelor Publice și vicepremier. În 2014, DNA a cerut urmărirea penală a lui Daniel Chitoiu, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat în dosarul ASF – Carpatica. Deputatul a fost salvat de DNA de votul colegilor săi parlamentari.
Și PMP propune nemțenilor să trimită în Camera Deputaților un fost ministru. Cristian Petrescu candidează al doilea pe listă și a venit la Neamț „ca să întărească organizația”. Petrescu a fost ministru al Turismului în Guvernul Ungureanu, fiind cel care a înlocuit-o pe Elena Udrea la conducerea ministerului după plecarea Guvernului Boc. Anul acesta, Cristian Petrescu a candidat la Primăria Sectorului 3 București și a fost votat de 5% dintre alegători.
Partidul România Unită (PRU) încearcă să câștige voturi tot cu candidaturi de import. Primul loc pe lista pentru Senatul României este al lui Vasile-Daniel Oajdea, actual deputat de Iași. Daniel Oajdea a fost membru PDL, apoi PPDD, are două mandate de deputat și vrea a treia oară în Parlamentul României, dar din postura de senator. Pe locul doi la Camera Deputaților, PRU Neamț a poziționat-o pe Sarmiza Andronic, consultant politic și fost producător TV.
USR Neamț mizează pe câștigarea cel puțin a unui mandat de deputat, iar cele mai mari șanse le are Iulian Bulai, artist și publicist. Are 28 de ani, este absolvent al Academiei Naționale de Arte Oslo, al Institutului de Diplomație Culturală din Berlin şi al Universitații din Siena, dar și a China Central Academy of Fine Arts Beijing. In ultimul an, concomitent cu activitatea civica si politica din România a fost stagiar in cadrul instituției Serviciul European de Acțiune Externă, lucrând pentru delegațiile UE in Islanda si Republica Capului Verde.
Comments 1