PSD Sibiu deschide lista pentru Camera Deputaţilor cu juristul Ovidiu Ioan Sitterli, după ce propunerea filialei județene, Ioan Cindrea, a fost respinsă de la centru. Rocada s-a produs cu deranj în PSD Sibiu. Sitterli i-a luat atât prima poziție de pe lista pentru Camera Deputaților, cât și funcția de președinte al PSD Sibiu, pe care Cindrea o deținea din 1996. După două mandate de deputat (2004-2012) și un mandat de președinte al Consiliului Județean Sibiu (2012-2016), Cindrea și-a văzut speranța de a petrece încă patru ani în Parlament năruită de finul său, Ovidiu Sitterli. Supărat, el și-a dat demisia din toate funcțiile pe care le deținea în partid. Totuși, între cei doi, pe lângă legătura de cumetrie, există o strânsă colaborare pe linie de partid. Sitterli a fost prefect al Sibiului și este acuzat că l-a ținut în funcția de președinte de Consiliu Județean pe Cindrea, în ciuda faptului că acesta a fost condamnat definitiv și irevocabil pentru conflict de interese, mai exact pentru că și-a angajat soția la cabinetul parlamentar. Sitterli a demisionat din funcție cu câteva zile înainte de a fi nevoie să semneze demiterea nașului său.
Locul II pe lista pentru Camera Deputaților este ocupat de Ioan Terea – Directorul Direcţiei Silvice Sibiu. Din 1990 și până acum Terea a fost șef de ocol și director al diferitelor ocoale silvice din Sibiu. Domiciliat în comuna Șelimbăr, Terea este consilier județean și vicepreședinte în cadrul PSD Sibiu.
Lista de la Senat a PSD este deschisă de Viorel Arcaș, care are la activ două mandate de parlamentar. Președinte al PSD Mediaș, el are 50 de propuneri legislative, inițiate alături de alți colegi, dintre care 10 au devenit legi. Presa locală scria, în septembrie anul curent, că Arcaș era pe cale să fie destituit din funcție din cauza pierderii alegerilor locale din Mediaș: un fost coleg de partid de-al său a dezertat la PNL și a câștigat fotoliul de edil-șef al orașului pentru liberali.
Turcan și rocada PNL
Lista PNL Sibiu pentru Camera Deputaților o are în frunte pe Raluca Turcan. Președinta filialei sibiene a PNL este parlamentară din 2004 și provine din vechiul PDL. Economist și specialist în comunicare și relații publice, Turcan a făcut parte din echipa lui Theodor Stolojan, în perioada în care acesta a ocupat funcția de Președinte al Partidului Național Liberal. Absolventă a Academiei de Studii Economice, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, liberala a frecventat între 1996 și 1999 – Institutul Pușkin, din Moscova, obținând o diplomă în rusă comercială. Este căsătorită cu Valeriu Turcan, fost consilier al președintelui României Traian Băsescu. Elena Udrea i-a acuzat pe soții Turcan că ar fi fost sponsorizați de către Dorin Cocoș în mai multe campanii electorale, acuzații care au fost negate de către cei doi. În ultimul mandat a avut, alături de alți colegi, 76 de propuneri legislative din care 15 au fost promulgate ca legi.
Noutatea listei PNL pentru Parlamentare constă în faptul că au pus un senator pe lista de la Camera Deputaților și un deputat pe lista de la Senat. Este vorba despre senatorul Nicolae Neagu (53 de ani) care ocupă locul II al listei PNL Sibiu pentru Camera Deputaților. Aflat la al doilea mandat în Parlament, Neagu este de profesie inginer și ocupă din 2008 funcția de vicepreşedinte al PNL Sibiu. Viața lui profesională este legată de SC Metalcar SA Sibiu, unde a fost angajat după terminarea facultății și a ajuns, pe rând, inginer șef, director general, calitate în care a adus firma aproape de faliment, și este acum, acționar – cu 10% din acțiuni, însă societatea se află în faliment. În ultimul mandat de senator, are 44 la inițiative legislative, alături de alți colegi, dintre care cinci au devenit legi. În ultima lui declarație de avere apare că nu are nici locuință, nici ternuri, nici mașină și nici bijuterii sau bunuri ale căror valoare depășește 5.000 de euro. În schimb , el are datorii de 75.000 de euro și are părți sociale în valoare de peste 350.000 de euro la Rhenania IMO SRL Sibiu.
Pe de altă parte, deputatul Mircea Cazan candidează pentru un loc în Senat, ocupând primul loc în lista PNL Sibiu. Este deputat din 2008 și copreședinte al PNL Sibiu, iar în ultimul mandat a avut 72 de propuneri legislative inițiate, dintre care 8 au fost promulgate ca legi. „Am studiat în America și în alte țări străine. În România, am urmat Facultatea de Biologie-Geografie-Geologie din Iași, Academia Națională de Informații – Colegiul Superior de Securitate Națională și Universitatea Națională de Aparare “Carol I” – Colegiul Național de Apărare din București. Am absolvit Liceul Pedagogic din Sibiu, devenind învățător”, scrie în prezentarea sa de pe site-ul personal, însă omite în CV să treacă vreo instituție sau vreun curs urmat în străinătate. Deține, conform ultimei declarații de avere, zece imobile și niciun teren, toate cumpărate înainte să devină parlamentar. Are mai multe conturi în lei, euro, dolari și franci elvețieni : 90.000 de lei, 70.000 euro, o investiție de 250,000 de lei (25%) la o firmă din Sibiu și a dat două împrumuturi la persoane fizice de 10.000 euro, respectiv 45.000 de lei. În 2015, a încasat 129.935 de lei din chirii.
Expert în fonduri europene de la USR
USR Sibiu l-a plasat pe juristul Ilie Dan Barna (45 de ani) pe primul loc al listei pentru Camera Deputaților. Acesta a fost numit, în luna mai, în funcţia de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, funcție din care a fost eliberat, la cerere, la finalul lunii octombrie. Absolvent al Facultății de Drept a Universității București, candidatul lucrează în domeniul fondurior europene de circa 15 ani. El a ocupat funcțiile de coordonator/team leader/expert și expert formare în cadrul a nu mai puțin de 10 poiecte finanțate din fonduri europene. El a realizat peste 15 sesiuni de instruire (Project Management, Negociere, Implementarea Proiectelor Europene, Scrierea propunerilor de finanţare etc) pentru diverse categorii de beneficiari (Consilii Locale şi Judeţene- Ialomiţa, Harghita, Bucureşti, Ministere – MAI; MIE; MTONG, societăţi comerciale, jurnalişti). Într-o dezbatere despre fondurile europene, Barna a declarat: „Simplificarea pe exerciţiul 2014-2020, pe care toată lumea şi-o doreşte, este, de fapt, o himeră. Fiecare interval de finanţare a venit de la Comisia Europeană mult mai stufos decât în perioada 2007-2013, deşi aşteptările beneficiarilor de finanţări pentru simplificarea costurilor sunt uriaşe”.
Pe locul II pe lista de la Camera Deputaților se află Alexandru Buiuc (35 de ani). Este de profesie jurnalist și lucrează ca analist IT. Nu are un CV postat pe site-ul USR, singurele informații pe care le dezvăluie despre el apar într-un mic clip electoral postat pe Facebook. Aflăm că este căsătorit, are o fetiță și a a participat alături de soție la toate mișcările civice din România. Explicația clipului este: „Un sibian civilizat pentru un Parlament curat. Alexandru Buiuc”.
Pe locul I la Senat, USR Sibiu îl trimite pe Traian Belei, absolvent al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, care din 1994 este managerul companiei de construcții și al amenajarilor interioare, Dakota com. Candidatul nu și-a postat un CV pe pagina web a partidului, mai multe informații existând despre firma pe care o conduce, decât despre el. Astfel, societatea are în portofoliu lucrări precum Hotel Palace Dumbrava, ștrandul municipal Alba, piscine și baze de tratament din Ocna Sibiului precum și ștrandul Municipal Sibiu.
ALDE și candidatul judecat în dosarul Gala Bute
ALDE îl plasează pe primul loc pe lista pentru Camera Deputaților pe senatorul Ion Ariton (60 de ani), fostul ministru al Economiei care a fost trimis în judecată în dosarul Gala Bute, proces care se judecă la Instanța Supremă. Candidatul este acuzat de procurorii DNA că în anul 2011, în perioada în care era ministru în guvernul Boc II, i-a determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa să sponsorizeze organizarea galei de box profesionist. „Suma totală de 1.742.830 lei care a făcut obiectul sponsorizărilor constituie prejudiciu pentru companiile menţionate”, arată DNA. Ariton a fost senator de Sibiu din partea PD-L în legislatura 2008-2012 și ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri în guvernul Emil Boc. De profesie economist, el a condus sucursala Petrom Sibiu între 1993 și 2000, iar în perioada 2005-2007 a fost prefect al Sibiului.
În Sibiu vor lupta pentru un post de parlamentar și candidați ai partidelor: ANR – Alianța Noastră România, UDMR, PER – Partidul Ecologist Român, PRU – Partidul România Unită, PRM – Partidul România Mare şi PSR – Partidul Socialist Român.