A intrat în Parlamentul României în 1992, ca senator, pe când Senatul era condus de marxistul Alexandru Bârlădeanu, președinte al României era Ion Iliescu, iar prim-ministru – Nicolae Văcăroiu. De douăzeci de ani, Seres Denes conduce UDMR Sălaj cu mână de fier. Abia în vara aceasta i-a fost pus la îndoială leadership-ul, când, mizând în continuare pe fidelitatea față de PSD, a obținut pentru formațiunea maghiară la nivel local mai puțin decât oferise PNL. Este unul din greii UDMR la nivelul conducerii centrale, cu toate că preferă să nu iasă în față. În 2011, după demisia ministrului Sănătății Cseke Attila, i s-a propus să preia ministerul, dar Seres Denes a refuzat.
Seres Denes este chestor al Camerei Deputaților încă de la începutul actualului mandat și face parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
În ultimii patru ani de mandat a luat cuvântul de 11 ori în plen și de șapte ori în Biroul Permanent al Camerei, a avut patru declarații politice, 19 întrebări și interpelări și a semnat o moțiune împotriva ministrului Justiției, Raluca Prună.
Totodată și-a pus semnătura pe 57 de propuneri legislative din care 14 au fost promulgate ca legi.
Seres Denes a sprijinit adoptarea legii conversiei creditelor în franci elvețieni și legea dării în plată.
S-a abținut însă de la votul dat pentru „Legea defăimării sociale” inițiată de Liviu Dragnea și nu a fost prezent la votul final pe Legea de înființare a ANABI – Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, deși la discuțiile pe amendamente a votat. De asemenea, a susținut Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali.
Din Cățelușa la Casa Poporului
Seres Denes s-a născut în 21 iulie 1953 în comuna Cățelușa, acum comuna Meseșenii de Jos. După liceu, a fost învățător timp de doi ani și s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pe care a absolvit-o în 1980.
Încă din timpul facultății a început să lucreze ca secretar în Biroul Executiv al Consiliului Popular Meseşenii de Jos. În același an în care a absolvit facultatea de drept s-a angajat ca jurist la Consiliul Popular Județean Sălaj, devenind ulterior director. În această funcție l-a găsit schimbarea de regim din 1989. Doi ani mai târziu devine șeful Oficiului juridic din cadrul Prefecturii Sălaj, dar nu stă mult pe această funcție.
În 1992, UDMR Sălaj îl propune candidat pentru Senat și obține mandatul. Timp de trei mandate este senator UDMR de Sălaj, apoi, în 2004, schimbă camera și este ales deputat. În total a adunat până acum șase mandate de parlamentar, câte trei pentru fiecare Cameră. La alegerile din 11 decembrie deschide din nou lista UDMR Sălaj pentru Camera Deputaților și are toate șansele să obțină cel de-al șaptelea mandat.
UDMR Sălaj sub zodia Seres Denes
Seres Denes intră în UDMR în 1990 și din 1997 este președintele organizației județene Sălaj, pe care o conduce cu mână de fier.
În curând se vor împlini, așadar, 20 de ani de când Seres Denes conduce organizația județeană a UDMR. Sunt 20 de ani în care formațiunea politică maghiară a înclinat balanța de putere la nivelul județului în funcție de propriile interese.
În general, alianțele politice locale ale UDMR-ului au fost cu PSD, indiferent de partidul cu care, la București, UDMR intra la guvernare. Astfel, din 2004 încoace, Consiliul Județean are aceeași structură de putere: președinte PSD, vicepreședinte UDMR.
În această vară, după alegerile locale, PNL a făcut UDMR-ului o propunere publică de nerefuzat pentru a schimba președintele de Consiliu Județean: toate cele trei funcții executive – președinte și doi vicepreședinți. Oferta PNL a fost respinsă pentru mai puțin. UDMR Sălaj, prin Seres Denes, a mizat pe alianța veche cu PSD și a obținut o funcție de vicepreședinte, funcția de administrator public al județului și șefia Cadastrului. Însă decizia nu a fost luată fără incidente, semnalându-se prima dihotimie în UDMR Sălaj. La votul din interiorul UDMR, au fost patru lideri pentru alianța cu PNL și cinci lideri pentru alianța cu PSD. Se prefigurează, astfel, o mișcare internă în dezacord cu președintele Seres Denes.
Acționar la o firmă falimentată
Potrivit ultimei declarații de interese, datată iunie 2016, Seres Denes este acționar la SNTGN Transgaz SA Mediaș cu 23 de acțiuni în valoare de 5.900 de lei. Este acționar și la SC Plastico SA Sfântu Gheorghe, având 2.975 de acțiuni a căror valoare este de 297,50 lei, firmă înființată în 1991 având ca obiect de activitate fabricarea articolelor de ambalaj din materiale plastice. În ciuda preluării firmei de către grupul ungar TVK, firma a fost aproape tot timpul în pierdere, cu o singură excepție: în anul 2005 firma a avut profit de 1,21 milioane de lei.
În 2013 a fost lichidată, presa din Covasna acuzând „incompetența și stupiditatea în administrarea firmei în condițiile în care în 1997 grupul ungar TVK se lăuda cu o investiție de 7 milioane USD. Pentru locuitorii din Sfântu Gheorghe închiderea acestei firme este o nouă lovitură, chiar dacă în ultimul timp în firmă mai lucrau doar câțiva angajați. Exemplul Plastico SA vine după cel al SC IAME SA, firmă în care capitalul majoritar era deținut tot de către o firmă din Ungaria, și care, ca și Plastico SA, au fost voit îngropate, fiind lăsați fără un loc de muncă mii de oameni”. (Sursa: www.dantanasa.ro).
O altă legătură economică, de data asta în declarația de avere, o are cu SC Aroma de Primăvară SRL, firmă căreia i-a acordat un împrumut în nume personal în valoare de 56.866 de lei. Firma a fost înființată în 17 septembrie 2008 având ca domeniu servicii de cazare în Boghiș. Se pare că firma a obținut fonduri europene pentru o pensiune cu același nume în Boghiș. Iuliu Avram, proprietarul firmei Aroma de Primăvară împrumutat de senatorul UDMR, este unul dintre auditorii Curții de Conturi de acolo. O anchetă făcută de Ziar de Cluj arată că:
Averile multora dintre ei sunt impresionante. Iuliu Avram a câștigat, în 2012 peste 100.000 de lei din activitatea de audit la Oficiul Regional de Audit Cluj. Potrivit declarației de avere, auditorul deține patru terenuri, dintre care unul cumpărat în comuna Beliș și alte trei moștenite. Acesta și-a construit, tot la Beliș o casă de vacanță și și-a cumpărat două apartamente, în Cluj-Napoca și în București. La aceste clădiri se adaugă și o casă de locuit moștenită, în județul Sălaj.
Ca venituri, Seres Denes declară salariul de deputat care, în anul 2015 a fost de 71.657 de lei. Veniturile proprii sunt completate cu cele primite pe baza acțiunilor deținute la Transgaz – 412 lei și din asigurări – 34.272 de lei. Soția sa, Magdalena, a primit o indemnizație de profesor în cuantum de 5.762 de lei, pe lângă pensia de 17.088 de lei. Sumele sunt cuantificate pe întreg anul 2015.
Comments 1