Jurnalistul Cerasel Cuteanu a publicat pe blogul său, CUTEANU.eu, documentele prin care procurorii americani îi acuză pe „Rechinii gunoaielor” de la Polaris că au vrut să corupă oficiali ai armatei SUA. Între acestea – și plângerea penală (prezentată în facsimil) a agentului FBI Matthew Young ce oferă detaliile privind desfășurarea investigației.
Patronul – Dumitru Martin, unchiul deputatului PSD Eduard Martin – și trei angajați ai Polaris M Holding, din Constanța, sunt urmăriți penal, în Statele Unite, pentru două infracțiuni de dare de mită.
Scopul mitei a fost obținerea de către Polaris a unui contract de achiziții publice din partea Armatei Americane la nivelul Bazei Mihail Kogălniceanu. Contractul dorit de Polaris avea o valoare de peste 10 milioane de dolari; mita promisă reprezenta 10% din valoarea contractului. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei patru inculpați riscă până la 5 ani de închisoare pentru prima infracțiune de care sunt acuzați – organizarea unui grup infracțional, până la 15 ani, pentru cea de-a doua – mituirea unui oficial american, și trebuie să plătească amenzi, în valoare de cel puțin 500.000 de dolari.
FBI a primit un pont din România, mai exact de la reprezentanța oficială a Biroului, la București, denumită ”LEGAT”, cum că familia Martin căut să mituiască un oficial al Armatei Americane, pentru a obține contracte pentru Polaris. Pe teritoriul SUA, cazul a fost instrumentat de un agent special al FBI – Matthew Young.
În instrumentarea cazului, au fost folosite următoarele „surse confidențiale”, care au colaborat cu FBI:
- 1. oficialul mituit, un ofițer al Forțelor Aeriene Americane, care speră să-și reducă din pedeapsă;
- 2. un maior al Forțelor Aeriene Americane;
- 3. un fost ofițer american al USAF, ultimii doi colaborând, la solicitarea FBI și nefiind acuzați de luare de mită.
Din descrierea investigației agentului Matthew Young rezultă că membrii grupului infracțional s-au întânit de mai multe ori pe teritoriul S.U.A. cu cei trei martori sub acoperire ai FBI. Aceștia au reușit să-i înregistreze pe cei patru în timpul discuțiilor organizate pentru a pune la punct mita petru ca Polaris să obțină contracte din bani publici, din partea Armatei Americane.
Martorii sub acoperire ai FBI au avut opt întâlniri cu reprezentanții Polaris. Toate întânirile sunt înregistrate. De asemenea, la dosar apar mai multe email-uri prin care părțile au comunicat. Dar și dovada că Dumitru Martin și Anamaria Cruceru au transferat 100.000 $, prima tranșă din mită, din conturile Polaris, într-un cont dintr-o bancă americană.
Justitiecurata.ro a strâns în secțiunea Rechinii gunoaielor toate articolele redactate de Ada Codău, Mihai Enciu și Cerasel Cuteanu despre implicarea Polaris în contracte decise sau modificate, fără aprobarea consiliilor locale, de primarii din Constanța, Slobozia și Târgu Jiu.