O soluție recentă pronunțată de Tribunalului Timiș a pus capăt, practic, unei situații care a dus la prejudicierea bugetului local al unei comune timișene cu aproximativ jumătate de milion de euro.
Cam la această sumă se ridică paguba cauzată comunei Sânandrei (jud. Timiș), în urma tranșării, inexplicabil de rapid, a unei situații care trena de ceva vreme…
În felul acesta, orice posibile așteptări ale reprezentanților Primăriei Sânandrei de a mai recupera ceva din datoria de peste 500 000 de euro pe care SC Terminal West SRL o înregistrează la bugetul local sunt, practic, zădărnicite…
Scurt istoric al unui contract controversat
Istoria contractului încheiat între Primăria Sânandrei și SC Terminal West SRL începe în urmă cu mai mulți ani, în 2002, atunci când oficialii instituției au semnat un contract în baza căruia acordau SC Terminal West SRL dreptul de concesiune asupra unei suprafețe de 150 de hectare de teren situate pe raza comunei Sânandrei, pentru 49 de ani. Terenul, situat în apropierea șoselei care leagă comuna Sânandrei de Timișoara, era destinat dezvoltării acolo a unui parc industrial, întrucât era socotit prea sărăcăcios din punct de vedere al potențialului agricol.
Contractul încheiat prevedea inclusiv dreptul concesionarului de a achiziționa terenul, după ce va face dovada demarării lucrărilor efective de execuție a investițiilor preconizate, în termen de un an de la obținerea autorizației de construcție. Contractul stipula și valoarea la care ar fi urmat să se facă vânzarea terenului concesionat: la un preț de 451 euro/ha.
La 5 ani de la semnarea contractului, în 2007, SC Terminal West, prin , deținătorul pachetului majoritar al acțiunilor, a solicitat autorităților locale să achiziționeze terenul concesionat. În urma refuzului acestora, reprezentanții firmei au acționat în instanță Primăria Sânandrei, procesul fiind tranșat de instanțele de judecată în favoarea SC Terminal West. Care dobândește dreptul de a cumpăra terenul, la prețul de 67 650 euro. Și aceasta în condițiile în care, la momentul respectiv, prețul de comercializare a unui hectar de teren pe raza localității ajunsese să se ridice la sume de ordinul miilor de euro.

Documentul prin care Primăria Sânandrei refuza vânzarea terenului către SC Terminal West a fost semnat de către primarul de atunci al localității, democrat-liberalul Dorel Demea, care, potrivit propriilor declarații, avea o relație apropiată cu omul de afaceri Nikolaus Mann, cu sprijinul căruia a fost reales în funcția de primar al localității.
Procesul intentat de SC Terminal West SRL Primăriei Sânandrei s-a judecat la Tribunalul Timiș cu o repeziciune uluitoare, Primăria și Consiliul Local practicând un non-combat și nesolicitând în instanță nici măcar reactualizarea prețului de vânzare a terenului.
Primăria Sânandrei nu a făcut nici măcar recurs la această soluție, așa că, la jumătatea lunii decembrie 2008, primarul Dorel Demea este mandatat de Consiliul Local al comunei să consfințească, prin semnătura sa, contractul de vânzare – cumpărare.
Revenirea la prezent
În momentul în care, la data de 8 iunie 2016, SC Terminal West a solicitat declanșarea procedurii generale de insolvență, compania înregistra la bugetul local al comunei Sânandrei datorii cumulate în valoare de peste 500 000 euro.
Bizar este însă faptul că, cel puțin până în acest moment, când a solicitat declanșarea insolvenței, SC Terminal West nu a lăsat să se înțeleagă că s-ar afla în incapacitate să achite datoriile pe care le înregistrează la bugetul local. Mai mult decât atât, pe rolul Judecătoriei Timișoara figurează încă a fi în curs, având ca termen stabilit data de 21 septembrie 2016, un proces prin care SC Terminal West contestă procedura de executare declanșată de Primăria Sânandrei (detalii aici)
SC Terminal West, procese peste procese
Nu este prima dată când „norocul” pare să îi surâdă în acest fel neașteptat omului de afaceri Nikolaus Mann, companiei căruia i-a fost aprobată cererea de declanșare a insolvenței la numai o zi de la depunerea acesteia… O altă dovadă în acest sens este și felul în care a decurs procesul SC Terminal West cu Primăria Sânandrei, în urma refuzului instituției de a-i vinde terenul concesionat. Atunci, la capătul foarte scurtului proces derulat la Tribunalul Timiș, cu doar un singur termen de judecată, acesta a dobândit dreptul de a achiziționa parcela concesionată la un preț de chilipir, situat mult sub valoarea prețului real de piață.
Numele lui Nikolaus Mann apare însă într-un foarte lung șir de procese aflate în derulare, în diverse stadii, în instanțele de judecată.
Anterior depunerii cererii de declanșare a procedurii de insolvență, într-un alt dosar aflat pe rol la Tribunalul Timiș, la Secția a II-a Civilă, s-a dispus, în data de 8 aprilie 2016, dizolvarea societății SC Terminal West SRL (detalii aici )
Omul de afaceri Nikolaus Mann a fost, de asemenea, condamnat în primă instanță la 15 ani de închisoare, pentru delapidarea, de către un grup infracțional pe care îl coordona, firmelor aparținând grupului Aton. Soluția, față de care inculpații au făcut apel (detalii aici), a fost pronunțată la jumătatea lui 2015 de către Tribunalul Arad.
„Membrii grupării, în calitate de administratori ai părţii vătămate, sub coordonarea inculpatului Mann Nikolaus, au obţinut beneficii financiare substanţiale prin însuşirea în mod fraudulos, folosirea şi traficarea de bunuri şi bani, aparţinând societăţilor comerciale administrate, prin falsificarea şi utilizarea unor documente falsificate (contracte de comodat, de livrare de mărfuri, facturi, bilete la ordin, procese verbale de compensare)“, au consemnat procurorii DIICOT, în 2013.
În afară de implicarea sa în delapidarea Aton și în tranzacții imobiliare care i-au adus profituri colosale, numele lui Nikolaus Mann mai apare și în dosare instrumentate de DNA, așa cum este cazul celui în care a fost cercetat pentru cumpărare de influență. În acest caz, alături de numele lui Mann, este menționat și cel al avocatului Andrei Gherasim, din cadrul Baroului București, acuzat de trafic de influență, pentru că a solicitat de la Nikolaus Mann suma de 100 000 de euro, promițându-i acestuia că va interveni pe lângă magistrați din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiției și ai Tribunalului Brașov în vederea adoptării unor soluții favorabile pentru omul de afaceri în două dosare civile. (mai multe detalii, aici). Din totalul sumei solicitate, avocatul a primit, printr-un intermediar, suma de 50 000 de euro. De altfel, avocatul Andrei Gherasim, fiul fostului Procuror General adjunct Traian Gherasim, a fost condamnat la patru ani de închisoare, în vreme ce Nikolaus Mann – la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei (detalii aici).
sursa foto: stiri.tvr.ro