Cu un electorat dinamic și puțin previzibil, în județul din nordul Dobrogei sunt rare situațiile în care se formează nuclee omogene dure de susținători ai unui partid sau ai unui candidat. Longevitatea primarilor în fruntea administrațiilor locale, a parlamentarilor ori supremația unui partid politic nu reprezintă trăsături definitorii pentru Tulcea, comparativ cu județul vecin, Constanța.
Spre deosebire de constănțeni, tulcenii exersează un spirit civic mai dezvoltat și înțeleg să taxeze lipsa activității primarilor sau parlamentarilor și altfel decât pe rețelele de socializare: prin vot.
Pe de altă parte, tulcenii formează mai degrabă un electorat pentru care numele candidaților au o importanță mai mare decât numele partidelor. În general, pentru tulceni, liderii sunt prioritari politicii, iar șefii de partide au înțeles asta și s-au adaptat profilului electoratului.
Spre exemplu, după 1990, doar trei senatori de Tulcea au avut două mandate. Doi dintre ei de la FSN/PDSR și PRM, iar cel de-al treilea a fost Trifon Belacurencu (2008-2016). Numele acestuia nu se mai regăsește astăzi pe listele vreunui partid politic. Niciun senator nu a avut mai mult de două mandate.
Apariția PMP și ALDE a destabilizat serios PNL Tulcea iar, astăzi, cele două formațiuni reprezintă două bazine electorale importante pentru județ. În Tulcea încă sunt conservate electoratele lui Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu.
O altă curiozitate este aceea că, deși mai slab dezvoltat și mai sărac, județul Tulcea are un electorat predominant de dreapta, comparativ cu cel din Constanța (un județ mai bogat și mai dezvoltat, dar cu un electorat de stânga bine consolidat). Tot aici, de reținut ar fi că 50% din electoratul total al Tulcei provine din mediul rural, în timp ce în Constanța 43% din electorat provine din municipiul-reședință.
Un exemplu pentru votul atipic al tulcenilor la alegerile generale este cel al deputatului Francisc Atila Vaida care a fost ales parlamentar de Tulcea, în legislatura 1996-2000, din partea UDMR – deși comunitatea maghiară de la porțile Deltei este aproape inexistentă.
Așadar, este relativ complicat de previzionat cum și cui vor împărți tulcenii cele 4 mandate de deputați și cele două mandate de senatori. La alegerile din anul 2012, toate cele 6 mandate de parlamentar au revenit USL.
PSD – Locomotiva Orlando și nume noi
PSD Tulcea a înaintat liste cu nume străine de activitatea parlamentară, dar ancorate în viața administrativă a municipiului și județului și cu notorietate în fața electoratului. Singura excepție este Eugen Orlando Teodorovici, fost parlamentar și fost ministru al fondurilor europene, impus de Liviu Dragnea pe lista social-democraților tulceni. Prima propunere pentru Senat, Orlando Teodorovici a fost inițial vehiculat ca propunere pe lista PSD Constanța pentru Camera Deputaților. În urma negocierilor și rotirii candidaților catapultați din țară, s-a stabilit ca Orlando Teodorovici să ajungă, în cele din urmă, pe lista de la Tulcea.
Lista pentru Camera Deputaților este deschisă de viceprimarul PSD al Primăriei Tulcea, Andaluzia Luca, urmată de fostul prefect și guvernator al Deltei, Lucian Simion. Pe locul trei se regăsește Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, o locomotivă eficientă a partidului în județ și un apropiat al lui Horia Teodorescu, președinte PSD Tulcea și șeful Consiliului Județean Tulcea.
PNL, parlamentari și oameni de administrație vechi
Listele PNL sunt deschise, la Senat, de Octavian Motoc, urmat de Nicolae Chichi, iar la Camera Deputaților – de Vasile Gudu, urmat de George Șiscu.
Octavian Motoc a mai fost ales senator în 2012, iar Nicolae Chichi provine din aripa PDL și a fost vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea pe vremea când acesta era condus de Victor Tarhon, un apropiat al tandemului Elena Udrea-Traian Băsescu.
Vasile Gudu, primul pe lista PNL la Cameră, a fost prefectul Tulcei din 2009 până în 2012, atunci când a câștigat un mandat de deputat, prin redistribuire, din partea PDL. George Sișcu este fost vicepreședinte al CJ Tulcea și actual consilier județean din partea PNL.
PMP – fostul șef al CJT, apropiatul Elenei Udrea
Listele PMP Tulcea sunt deschise de prim-vicepreședintele organizației locale, Ion Ganea (Senat) și de președintele filialei Tulcea, Victor Tarhon, fost președinte al consiliului județean (Camera Deputaților). Victor Tarhon este un apropiat al Elenei Udrea, iar în timp ce Tarhon era șeful județului, ministerul condus de Udrea a aprobat finanțări generoase pentru diverse proiecte de infrastructură și dezvoltare a județului.
ALDE – vicepreședintele Comisiei de control a SRI
Locomotiva ALDE Tulcea este Octavian Popa (ales deputat din partea PNL în legislaturile 2008, 2012). Vicepreședinte al Comisiei de control a SRI, Popa a fost audiat la DNA în calitate de martor în dosarul de mită al lui Bogdan Olteanu. Lista Senatului este deschisă de Romul Vasile Radu, un inginer cvasi-anonim în vârstă de 55 de ani.