Locurile eligibile de pe lista PSD Satu Mare de parlamentare sunt ocupate de actualul deputat Octavian Petric și două nume mai puțin cunoscute la nivel național: Ioana Bran și Gabriel Leș.
Mircea Govor, fost președinte al PSD Satu Mare s-a retras din prim-planul filialei sătmărene, în condițiile în care este concentrat pe dosarele de corupție pe care le are la DNA. A fost deja trimis în judecată de DNA pentru trei infracțiuni de șantaj în formă agravată.
Cu un nou președinte la nivel județean, PSD Satu Mare a încercat să mimeze întinerirea și integritatea pe liste. A apărut tânăra „palincăroșă” de 31 de ani, Ioana Bran, pe primul loc pe lista de Camera Deputaților.
Ioana Bran – președintele TSD Satu Mare – provine dintr-o familie, care are în posesie o importantă pălincie din Țara Oașului. Nu doar Ioana a avut legătură cu politica: fratele ei, Daniel Bran a ajuns consilier al președintelui PC, Daniel Costantin și apare într-un dosar ce avea legătură cu fostul vicepreședinte ANRP Cătălin Dumitru. Conform procurorilor, Daniel Bran ar fi primit mită 500.000 euro de la un samsar imobiliar din Satu Mare pentru a urgenta o despăgubire, pretinzând că își poate folosi influența pe lângă funcționari ANRP și în speță, pe lângă vicepreședintele ANRP, Cătălin Dumitru.
Sora lui Daniel Bran este urmată pe lista PSD Satu Mare de deputatul Octavian Petric.
Acesta este născut în 1961, este licențiat în Drept (2004, Universitatea Hyperion din București) și absolvent al Colegiului Național de Apărare (2005). Biografia prezentată de Petric pe site-ul Camerei Deputaților se oprește la anul 1990. Conform verificărilor noastre, Petric a fost muncitor necalificat la Cooperativa Constructorul din Satu Mare, înainte de 1989. După Revoluție, s-a apucat de afaceri. Conform declarației de avere, deține, în co-proprietate cu soția, trei terenuri intravilane, un apartament, o casă de locuit și două case de vacanță, în județul Satu Mare. Octavian Petric este membru al Comisiei de buget, finanţe si banci din Camera Deputaților.
Favoritul pentru un fotoliu de senator, din partea PSD Satu Mare, este Gabriel Leș (41 de ani), fost director APIA Satu Mare. La numirea sa ca director, Mircea Govor spunea că se bucură să fie „lângă un foarte bun coleg şi prieten, Gabi Leş. După atâţia ani de aşteptare ca lucrurile să intre pe făgaşul normal iată că încet, încet reuşim să facem ca totul să meargă bine. Este o alegere excepţională.”
Cariera lui Leș nu s-a oprit al APIA. În octombrie 2015, Leș a fost numit de Premierul Victor Ponta secretar de stat la MapN, unde a rămas până în 28 octombrie 2016, când a fost eliberat din funcție la cerere.
Conform declarației de avere, Leș deține două autoturisme și o casă de locuit pe care a obținut-o prin donație.
Lista PNL Satu Mare: doi „săraci și cinstiți” și un fost angajat al Ministerului de Interne din perioada comunistă
Romeo Nicoară este primul pe lista de Camera Deputaților a PNL Satu Mare. Acesta are 44 de ani și a avut un mandat de senator (2008-2012), pe listele PP-DD și unul de deputat (2012-2016) liberal, după ce a revenit în PNL.
Este licențiat în științe politice la UBB Cluj, absolvind, ulterior, ca și alți confrați parlamentari, Colegiul Național de Apărare și Institutul Diplomatic Român.
Conform declarației de avere, Romeo Nicoară este posesorul a trei terenuri extravilane și nu are locuință.
Acesta este urmat de Maria Emilia Enătescu (44 ani), de profesie avocat. Conform declarației de avere, aceasta este proprietara unui apartament și declară venituri de 16.528 le din cabinetul de avocatură.
Locul I la Senat din partea liberalilor sătmăreni este ocupat de Adrian Albu, medic în vârstă de 58 de ani, viceprimar al orașului Satu Mare, poziție pe care a mai ocupat-o în perioada 2008-2012. Între 2012-2016, a fost consilier local.
Albu echilibrează situația declarațiilor de avere: prin raportare la mai „săracii” Enătescu și Nicoară, acesta are în co- proprietate cu soția trei terenuri intravilane și trei case de locuit, achiziționate în perioada 1996-2013. Soția acestuia – Luminița Albu – este șefa Finanțelor Publice din Satu Mare.
Înainte de 1989, Adrian Albu a fost angajat al Ministerului de Interne, „arma serviciu medical, gradul de sublocotenent” după cum arată o adeverință CNSAS carearată că nu a fost lucrător/colaborator al Securității.
În ceea ce privește lista PNL, se poate constata ca lipsa de popularitate a Andreei Paul la nivelul Sătmarului a costat-o nominalizarea: aceasta nu mai apare pe listă.
UDMR: Erdei D. Istvan, la al cincilea mandat
Primele două locuri posibil eligibile pe lista UDMR, pentru Camera Deputaților, sunt ocupate de Magyar Lorand-Balint și Erdei D. Istvan.
Magyar Lorand, consilier local în Satu Mare, are 36 de ani și este de profesie medic veterinar. Acesta declară venituri din activitatea de consilier la nivelul Agenției pentru finanțarea investițiilor rurale București și din cea de consilier local la nivelul CL Satu Mare.
Locul II pe lista UDMR a fost adjudecat de actualul deuptat Erdei D. Istvan. Aceasta are 61 de ani și candidează pentru al cincilea mandat de parlamentar.
Înainte de 1990 a fost inginer la Unio Satu Mare, iar din 1984, a activat ca inspector energetic la Electrica Satu Mare. În 2000, când și-a început mandatele de parlamentar, era șef de serviciu la Electrica, de altfel. În mandatul 2012-2016, a fost membru în Comisia de buget, finanțe, bănci.
Conform declarației de avere, deputatul Erdei a moștenit în anul 2011, un teren agricol, doua terenuri forestiere, un teren intravilan și o casă de locuit.De asemenea, deține bijuterii în valoare de 12 000 euro și tablouri în valoare de 2000 euro.
În ceea ce privește lista de Senat a UDMR Satu Mare, singurul loc eligibil a fost adjudecat de Turos Lorand, până de curând – membru al Consiliului Național al Audiovizualului. Deține, împreună cu soția, un teren intravilan și o casă de locuit, în Satu Mare.
ALDE atacă cu „tridentul” Silaghi, Ștef, Papici
Singurul loc posibil eligibil, la redistrbuire, de pe lista ALDE Satu Mare, este ocupat de Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor.
Acesta se va bucura de susținerea fostului președinte CJ Satu Mare, Adrian Ștef și de aportul managerului Spitalului Județean din localitate, Marcela Papici, ocupanta primei poziții pe lista de Senat. Presa locală sătmăreană au susținut că cei trei ar fi fost vizați de recentele percheziții DNA: procurorii anticorupție orădeni ar fi descins pentru a verifica modul în care s-ar fi acordat contractele de lucrări de renovare de la SJU Satu Mare și modul în care s-au făcut achizițiile de echipament medical la același spital, condus de Marcela Papici, suspectându-se că bani publici ar fi fost direcționați, cu încălcarea prevederilor legale din domeniul achizițiilor publice, spre firme de partid din sfera de influență a celor trei.
Este posibil ca Ovidiu Silaghi să beneficieze și de ajutorul lui Mircea Govor, cel care apare în stenogramele procurorilor susținând că l-a ajutat să devină deputat, și în urma alegerilor parțiale din 2014, pentru a-și prezerva imunitatea:
GOVOR MIRCEA :— Ai văzut pe Ovidiu l-am salvat, l-am adus la PSD.
Domn : — Da.
GOVOR MIRCEA :— Astăzi era arestat.
Domn : — Nu.
GOVOR MIRCEA :— Nu, că nu! O avut mandat, cum adică!
Domn : — Da era nicăieri, vorba aia.
GOVOR MIRCEA :— Și i-am întins o mână mă, care o fost dușmanul meu de moarte, mă! (…), eu puteam dansa aici cum am vrut și îl puneam… să voteze invers.
Domn :— Și aia se poate. Se putea, da!
GOVOR MIRCEA :— Și puteam zice, bă ungurii îs majoritari acolo, bă asta s-o întâmplat ce să fac… nu sunt golan, mă!…l-am salvat. Și nevastă-sa o avut atâta bun simț și m-am simțit bine și o venit Ariana și mi-o mulțumit. Chiar o zis, domnule, ești corect! (…)”.
(Stenograme din 19.08.2014, conform referatului DNA)
Ioan Opriș, fost șef UNPR și susținător al lui Ponta, vrea să fie deputat PMP
În urma fuzionării PMP-UNPR, șeful UNPR, Ioan Opriș a ajuns președintele PMP Satu Mare. Acesta a candidat, fără succes, și la Primăria Satu Mare.
În martie 2015, Opriș declara următoarele: „UNPR nu va pleca și nu va dărâma actuala guvernare. UNPR și-a respectat întotdeauna cuvântul dat și rămâne alături de PSD și de Guvernul Ponta. În vara lui 2012 am făcut alianța de centru stânga iar înțelegerea este până în 2020”.
Opriș se află pe singurul loc eligibil, în caz de redistribuire, de pe lista PMP Satu Mare.
Nu cred că Andreea Paul nu are popularitate la nivelul Satmarulului. Ea nu este apreciată de conducerea nesimțită a PNL Satu Mare. PNL Satu Mare prefera sa piardă alegerile decât să le câștige cu Andreea Paul.
A avut si presa foarte proasta. Cel
Putin in Satu Mare. Ar fi interesant de vazut daca premeditat…
Nu este adevarat. In presa satmareana neingenunchiata psd-ului (gazeta de nord vest este ziarul presedintelui psd din sm) au fost corect promovate realizarile parlamentare ale dnei paul vass. De departe cel mai bun parlamentar pe care l-am avut in satmar. De unde ati scos minciuna ca „nu avea popularitate”? Asta e chiar o mare bazaconie. Si astazi este vazuta foarte bine in Oas si in Satu Mare. Un om de o forta si un caracter deosebit pe care nu il gasiti la multi politicieni. Hiperactiva si cu rezultate chiar deosebite pentru tara oasului desi era in opozitie.