După un eşec la alegerile locale, când a reuşit să câştige doar 13 dintre cele 78 de primării din judeţul Alba şi doar cu puţin peste un sfert din voturile exprimate la nivel judeţean, PSD Alba speră că a găsit la alegerile parlamentare varianta prin care va sparge fieful liberal din judeţ.
Pesediştii îl aruncă în lupta pentru voturi pe rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia profesorul Daniel Breaz, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor. Desemnarea acestuia nu a fost însă lipsită de conflicte interne deoarece locul era râvnit atât de actualul deputat Călin Potor, liderul PSD Alba Iulia, dar şi de primarul comunei Ciuruleasa, Radu Marcel Tuhuț, acesta din urmă fiind preferat de conducerea PSD Alba. În final lucrurile au fost tranşate la Bucureşti, iar intervenţia unora dintre liderii importanţi ai partidului a înclinat balanţa în favoarea lui Daniel Breaz.
Astfel lista PSD Alba pentru Senat este deschisă de rectorul Daniel Breaz, urmat de primarul din Câmpeni Ioan Călin Andreş (fost membru PNL, aflat la al patrulea mandat de edil), iar pe poziţia a treia fostul prefect de Alba Cornel Murg.
La Camera Deputaţilor lista PSD Alba este deschisă de liderul organizaţiei judeţene, deputatul Ioan Dîrzu, urmat de Cornel Suciu, Gheorghe Damian, Marcela Dărămuş şi Horaţiu Clepan.
Ioan Dîrzu a reprezentat în această legislatură Colegiul 5 Munţii Apuseni – „Ţara Moţilor”. Dîrzu este de profesie medic veterinar, iar după alegerile locale din acest an a fost demis pentru o perioadă scurtă de timp de la conducerea PSD Alba, însă a fost repus în funcţie de conducerea centrală.
O surpriză pentru alegerile din acest an, chiar şi pentru unii pesedişti, este prezenţa pe a doua poziţie pe lista de la Camera Deputaţilor a lui Cornel Suciu, care este considerat cel mai ghinionist pesedist după ce în 2006 a pierdut ocazia să ajungă senator de Alba.
Suciu a ocupat până în 2006 funcţii importante în conducerea PSD Alba dar, după un conflict la nivelul organizaţiei, şi-a dat demisia din partid şi s-a înscris la acea dată în Partidul Democrat Liberal. La doar câteva zile după acest gest, George Maior – în prezent ambasadorul României în SUA, senatorde Alba în acea perioadă – era numit şef al SRI şi renunţa la mandat. Numirea lui Maior a coincis şi cu un eveniment nefericit în PSD Alba deoarece ocupantul locului doi de pe lista pentru Senat murise cu puţin timp înainte, iar în această situaţie Cornel Suciu ar fi trebuit să ajungă senator dacă nu îşi dădea demisia. Suciu a încercat să se reînscrie în partid folosind o organizaţie comunală, însă nu a mai fost validat de conducerea PSD, iar senator a ajuns Lucia Liliana Tomoioagă, cea care se afla pe poziţia a patra pe lista PSD Alba.
Pesediştii din Alba mai au încă un as în mânecă pentru parlamentare şi printre candidaţii cu care ies la atac se află şi Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, localitatea rurală cunoscută în întreaga ţară pentru că are drumuri între terenurile agricole, piste de biciclete, internet gratuit în zonele publice şi a atras cele mai mari fonduri europene în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Următorii pe lista PSD Alba pentru Camera Deputaţilor sunt preşedinta organizaţiei judeţene de femei Marcela Dărămuş şi consilierul local în Alba Iulia Horaţiu Clepan.
PNL mizează pe un vicepreşedinte al CJ, un primar din Apuseni şi un senator aflat de 20 de ani în Parlament
Pentru alegerile parlamentare din acest an, PNL Alba mizează la Camera Deputaţilor pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba Florin Roman, aflat pe prima poziţie, urmat de primarul comunei Horea, din Munţii Apuseni, Corneliu Olar, fost deputat de Alba, şi de consilierul judeţean Claudiu Vasile Răcuci. Pe poziţiile următoare considerate însă neeligibile sunt consilierul judeţean Sorin Bumb, fost administrator public al judeţului Alba, şi viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa.
Florin Roman este fost jurnalist şi este la cel de-al doilea mandat de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba, iar Corneliu Olar provine din fostul PDL şi a fost primar în comuna Horea în urmă cu aproape zece ani, iar ulterior a fost deputat o legislatură. La alegerile din acest an Corneliu Olar a câştigat detaşat funcţia de primar al comunei Horea.
La Senat lista PNL este deschisă de senatorul Alexadru Pereş de profesie inginer agronom şi fost rugbist de performanţă. Acesta este vicepreşedinte al Senatului României şi din anul 1996 este parlamentar, fiind mai întâi deputat, iar apoi senator. Pe poziţia a doua pe listă se află consilierul judeţean Dumitru Fulea.
PMP, ALDE şi USR se luptă pe „resturile” electorale din Alba
În judeţul Alba cele mai mari şanse pentru a-şi împărţi mandatele de deputaţi şi senatori le au PNL şi PSD, însă unul dintre posturile de deputat şi chiar unul de senator ar putea intra la „ruleta” redistribuirii naţionale şi atunci vor avea şanse pentru a câştiga un parlamentar şi partidele mici precum PMP, ALDE şi USR. Acestea ar putea fi favorizate de faptul că Alba este un judeţ cu număr mai mic de alegători, iar un scor bun le-ar permite să folosească un rest electoral care să conteze în distribuirea mandatelor naţionale.
Lista PMP pentru Camera Deputaţilor este deschisă în Alba de deputatul Clement Negruţ, în timp ce pe prima poziţie la Senat se află Traian Ursaleş, fost primar până în acest an în comuna Meteş. Ursaleş, care provine din fostul PDL, a devenit cunoscut pentru că a cerut public să fie exclus din PNL pe motiv că este „băsist” adică un susţinător al fostului preşedinte Traian Băsescu.
La ALDE desemnarea candidaţilor nu a fost lipsită de scandal deoarece organizaţia locală nu s-a înţeles pe cine să pună pe liste în condiţiile în care copreşedintele ALDE Ovidiu Jidveian dorea să candideze, iar foştii liberali doreau să îl impună pe fostul primar al municipiului Aiud Horaţiu Josan, în timp ce foştii membrii ai Partidului Conservator, absorbit în alianţă, în doreau pe primarul comunei Şpring Daniel Rusu.
În final conducerea centrală a partidului a decis ca lista pentru Camera Deputaţilor să fie deschisă de fostul liberal, Horaţiu Josan, care a fost timp de mai multe mandate primar al municipiului Aiud, însă în acest an nu a mai candidat, iar la Senat pe prima poziţie să fie Daniel Rusu – primarul comunei Şpring.
Ovidiu Jidveian, care este fost preşedinte al PSD Alba Iulia funcţie din care şi-a dat demisia înainte de alegerile locale şi s-a înscris în ALDE, nu se regăseşte pe listele formaţiunii pentru alegerile parlamentare.
Uniunea Salvaţi România vrea să câştige voturile alegătorilor din Alba cu o listă pentru Camera Deputaţilor deschisă de Christian Schuster, lector universitar în Cluj. La Senat candidează din partea uniunii Eugen Ioan Cornea, pensionar din Roşia Montană şi unul dintre cei mai cunoscuţi opozanţi ai proiectului minier al Gabriel Resources.
În Alba 11 formaţiuni politice au depus liste de candidaţi pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016, acestea luptându-se pentru a câştiga unul dintre cele cinci mandate de deputat şi două de senator. BEJ Alba a validat listele de candidaţi depuse de Partidul Naţional Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Mişcarea Populară (PMP), Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din România (ALDE), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), Partidul România Unită (PRU), Partidul România Mare (PRM), Alianţa Noastră România (ANR), Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul Socialist Român (PSR) şi Partidul Ecologist Român (PER).