Partidele din județul Vaslui se luptă pentru 7 locuri de deputați și 3 portofolii de senatori. PSD Vaslui, cea mai de succes formațiune politică de la nivel local, propune aproape aceiași garnitură de politicieni. La PNL lucrurile stau exact invers. După lupte fatricide și intervenția procurorilor, listele cuprind într-o mare măsură oameni noi. Pe cele două liste nu se regăsesc candidați care să aibe dosare penale, scrie jurnalistul Dănuț Ciobanu.
După victoria categorică obținută la alegerile locale, PSD Vaslui aspiră la alegerile parlamentare la doi senatori si cinci deputati. PNL și-a asumat un obiectiv de doi deputați și un senator. Însă, ținând cont de situația precară din interiorul organizației, există toate șansele ca liberalii să rateze ținta propusă și să își adjudece doar două mandate. Intrați pe scena politică cu ambiții mari, ALDE și PMP își revendică mandate atât la Senat, cât și la Camera Deputaților.
Guralivul Solomon și tăcutul Stativă
Fiind una dintre cele mai puternice filiale de la nivel național, conducerea PSD Vaslui s-a bucurat de libertate de acțiune în întocmirea listelor pentru parlamentare și nu a primit în plic nume „grele” de la centru.
La Camera Deputaților, pe primul loc se află deputatul Ana Birchall, care a reprezentat județul Vaslui în Parlament în perioada 2012 – 2016. În toiul pregătirii listelor pentru parlamentare, Ana Birchall a fost audiată ca martor la DNA Ploiești în dosarul „Tony Blair”. Potrivit unor surse judiciare citate de presa centrală, Birchall a fost citată ca martor în dosarul în care fostul premier Victor Ponta este acuzat că a primit 220.000 de euro pentru a-i asigura lui Sebastian Ghiță un loc eligibil la alegerile din 2012.
Pe locul al doilea la Camera Deputaților este Adrian Solomon, posesorul unui limbaj „colorat” în comunicarea publică și care are la activ două mandate de deputat. El s-a remarcat prin faptul că l-a amenințat pe fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu cu soarta lui Aldo Moro, prim-ministrul Italiei ucis de Brigăzile Roșii în 1978.
Din postura de parlamentar, Solomon a candidat la alegerile locale pentru fotoliul de primar al municipiului Bârlad și, după o luptă strânsă, a pierdut la 2.000 de voturi de liberalul Dumitru Boroș.
Lista locurilor eligibile a PSD este completată de deputatul Irinel Stativă, care a bifat până în prezent trei mandate în Parlamentul României. Potrivit presei locale, una din „calitățile” deputatului Stativă este aceea că este foarte tăcut. Practic, în mai bine de trei ani din ultimul mandat, Irinel Stativă a luat cuvântul o singură dată în plenul Parlamentului României. Accesul lui pe un loc eligibil se datorează relațiilor personale pe care le are cu șefii PSD.
Una din noutățile de pe listele PSD este Aurel Căciulă, consilier local și președintele PSD la Huși. Prezența lui pe un loc eligibil a fost gândită ca o reprezentare a Hușului, care este considerat fieful PNL în Vaslui. Fiul său, Mădălin Căciulă, este consilier în cadrul Consiliului Județean Vaslui.
Pe ultimul loc eligibil la Camera Deputaților este Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, fost director al Agenției de Plăți și Inspecție Socială. Ramona Mocanu are state vechi în PSD și este o apropiată a familiei președintelui PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Până acum a activat în eșalonul doi al partidului, iar numirea pe un loc eligibil la parlamentare reprezintă o răsplată pentru consecvență.
La Senat, lista este deschisă de actualul senator Gabriela Crețu, fost europarlamentar. Printre altele, senatoarea s-a distins, în ultimul mandat, prin poziția categorică împotriva exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice. Gabriela Crețu a susținut că pentru rezolvarea divergențelor legate de exploatarea gazelor prin fracturare hidraulică de către Compania americana Chevron, la nivelul județului Vaslui, s-ar impune organizarea unui referendum local pe această temă.
Pe locul al doilea la Senat se află senatorul Doina Silistru, unul din veteranii vasluieni ai PSD, care candidează pentru al patrulea mandat. Spre comparație cu ceilalți parlamentari ai județului Vaslui, senatorul Silistru a avut o activitate extrem de bogată. În ultima legislatură, după numai doi ani și jumătate de mandat, Doina Silistru a contabilizat 50 de iniţiative legislative, 34 declaraţii politice, 49 întrebări, 12 interpelări, 2 interpelări adresate primului ministru, 108 luări de cuvânt în plen.
Nume noi pe listele PNL după lupte fratricide
Filiala Vaslui a PNL a avut parte de o perioadă extrem de frământată. Neînțelegerile dintre vechii peneliști și pedeliști s-au repercutat negativ în performanța electorală a formațiunii politice la locale. Unul dintre copreședinții partidului, din partea vechiului PNL, deputatul Florin Ciurariu, a candidat la alegerile locale în fruntea listei pentru Consiliul Județean Vaslui, obținând numai 10 mandate de consilieri județeni.
Rezultatele slabe ale lui Ciurariu, i-au oferit posibilitatea lui Dan Marian, al doilea copreședinte PNL, din partea fostului PD-L, să treacă la acțiune. La sfârșitul lunii august, Dan Marian a convocat o ședință a Biroului Permanent Judeţean al PNL Vaslui și a bătut în cuie listele pentru parlamentare.
Pe primul loc eligibil la Camera Deputaților a fost numit prefectul în funcţie, Daniel Olteanu, acesta fiind urmat pe poziţia a doua eligibilă, de Oana Iovu, avocat în cadrul Baroului Vaslui.
Dacă în mandatul de peste șase luni de prefect, Olteanu nu s-a remarcat cu nimic, numirea sa pe primul loc s-a datorat unui târg din interiorul PNL. Finul său este singurul independent din Consiliul Local Bârlad, care poate înclina balanța în favoarea primarului liberal. Avocatul Oana Iovu a reprezentat în instanță mai multe personalități ale județului sau lideri ai PNL. Nu a mai făcut politică și a fost promovată ca și Daniel Olteanu, de fostul copreședinte Dan Marian.
După ce și-a pus oamenii pe primele două locuri eligibile la Camera Deputaților, președintele PNL Vaslui Dan Marian se instalase pe primul loc la Senat. Prin această mișcare de forță, îi elimina de pe liste atât pe deputatul Florin Ciurariu, cât și pe Corneliu Bichineţ, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui.
Dar la începutul lunii octombrie, DNA Iași l-a chemat pe Dan Marian și l-a fost informat că este cercetat penal pentru instigare la abuz în serviciu în afacerea Vincon Vrancea, fiind pus sub control judiciar. Este vorba de dosarul celor 675 de hectare pe care societatea Vincon le-a preluat de la fostul Vidișamp. Dan Marian a anuntat că demisionează din toate funcțiile deținute în PNL și nu mai candidează la alegerile parlamentare.
La Senat, a trecut pe singurul loc eligibil deputatul Nelu Tătaru. Acesta a pierdut la alegerile pentru primar al municipiului Huși. Ioan Ciupilan de la PSD a câștigat detașat alegerile din Huși cu 67%, în timp de senatorul liberal Nelu Tătaru a obținut doar 23% din voturi.
După PRM și PNL, Bichineț candidează pentru PMP
Pe primul loc al ALDE la Camera Deputaților este Cristian Cosmin, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și fost secretar de stat pe problemele tineretului în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului în mandatul 2012 – 2016. Fost șef de cabinet a lui Călin Popescu Tăriceanu, în perioada când acesta a fost prim ministru, Cristian Cosmin este un apropiat a lui Tăriceanu și a fost numit pe un loc eligibil în una din filialele puternice ALDE din țară. În urma redistribuirii voturilor, este posibil ca ALDE să câștige un post de deputat, dar mult mai greu de senator.
La Senat, ALDE îl are pe primul loc pe Ion Hadârcă, singurul cetățean din Republica Moldova aflat pe listele de la parlamentare în România. Hadârcă este academician, scriitor, inițiatorul podurilor de flori de după anul 1990.
PMP are un suflu nou de la numirea în funcția de președinte al organizației a fostului liberal și peremist Corneliu Bichineț. PMP-ul speră la un loc eligibil la Camera Deputaților – unde candidează Bichineț – și la Senat – unde lista este deschisă de Vasile Toniță, om de afaceri din zona Bârladului, care nu a mai făcut politică.