Listele PSD Gorj: trei locuri eligibile, două șanse la imunitate
PSD Gorj a menținut filosofia listelor de la alegerile locale: toți politicienii cu dosare, dar „cu priză la public”, au fost impuși pe liste prin „votul secret” al Comitetului Executiv.
Astfel, la Senat, locul eligibil i-a revenit, inițial, fostului președinte al CJ Gorj, Ion Călinoiu. Din cauza pronunțării sentinței de condamnare la 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru fals în declarații, Călinoiu, în vârstă de 62 de ani, a fost scos de pe listă de către Liviu Dragnea. Acesta va candida, în cele din urmă, ca independent, pentru un fotoliu de deputat.
Locul său pe lista de Senat a PSD Gorj a fost luat de Florin Cârciumaru, primarul din Tg-Jiu, deși are şi el probleme cu legea: Cârciumaru este anchetat de DNA pentru că ar fi semnat, ca mandatar, pe documentele unei tranzacții imobiliare între fiica sa și o firmă căreia instituția publică pe care o conduce i-ar fi acordat contracte din bani publici. Prin urmare, deși părea greu de crezut la început, Cârciumaru are acum motive să să renunțe la Primărie, de dragul imunității pe care i-ar aduce-o mandatul de Senator.
Cârciumaru se află în fața primului mandat de Senator. A fost primar în Tg-Jiu în ultimii 16 ani. Are 60 de ani și cea mai importantă realizare profesională, extra-politică, este că promovat până la funcţia de director general al fostei întreprinderi comuniste de utilaj minier GRIMEX, din Tg-Jiu. Din 2004, Cârciumaru este doctor în științe al Universității din Petroșani.
Conform ultimei declarații de avere, Cârciumaru deține un teren intravilan, unul extravilan și unul agricol, toate în județul Gorj. De asemenea, împreună cu soția, este proprietarul unei case de locuit și al unui apartament.
Victor Ponta – primul loc la Deputați
Fostul premier Victor Ponta are 44 de ani, prezentându-se, de-a lungul timpului, drept procuror, avocat, cadru universitar, doctor în Drept (n.n. titlu retras, pe motiv de constatare a plagierii lucrării de doctorat de către fostul premier).
Și Ponta are probleme penale, pe măsura „gorjenilor săi” cu care împarte lista.
Ex-premierul Ponta este trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari și a fost, până de curând, sub control judiciar în dosarul șpăgii care l-a ajutat pe Tony Blair să se „auto-invite” în România.
Un prima de comună îi ţine urma, pe lista pentru Camrea Deputaţilor, fostului premier. Este vorba despre Ion Ciocea, primarul de la Bustuchin, al doilea pe lista PSD. Şi el a fost declarat incompatibil de ANI, în 2013, însă Înalta Curte i-a admis recursul, judecarea pe fond a dosarului său cu Agenţia de Integritate urmând să aibă un prim termen abia în aprilie 2017. Cu toate acestea, Ciocea a fost înlocuit de Liviu Dragnea cu actualul deputat PSD, Mihai Weber. Prin urmare, Ciocea a decis să candideze şi el ca independent.
Mihai Weber a avut un singur mandat de deputat, 2012-2016, este născut în 1964 și este, de profesie, inginer. Conform biografiei publice, acesta este doctorand la Universitatea Valahia din Târgoviște, are un certificat de absolvent al Institutului Diplomatic Român și unul de atestare în securitate și bună guvernare, de la Universitatea Națională de Apărare Carol I.
PNL Gorj: favorizat de „virajul” pesedistului Călinoiu
PNL are, teoretic, trei locuri eligibile în Gorj: două, pe lista de Camera Deputaților și unul la Senat.
Mai multe voci susţin că şasele liberalilor din judeţ au crescut odată cu sciziunea provocată de candidatura independentă a președintelui executiv al PSD, Ion Călinoiu, dar și datorită numărului semnificativ de voturi pe care candidatul independent Ion Ciocea îl poate atrage de la electoratul PSD.
Nu trebuie neglijat că Ion Călinoiu controlează un număr mare de primari nemulţumiţi şi care vor direcționa, foarte sigur, voturile spre pesedistul, acum candidat independent pentru un fotoliu de deputat.
Pe lista liberalilor de Camera Deputaților, cele două locuri eligibile au fost adjudecate de președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu și de președintele PNL Motru, Severus Militaru.
Singurul loc eligibil pe lista de Senat a PNL Gorj a revenit actualului senator Tudor Barbu, până de curând co-președinte al PNL Gorj.
Dan Vîlceanu (37 de ani) este absolvent al Facultății de Științe Economice, specializarea Relații Economice Internaționale a Universității de Vest Timișoara. Din 2016, deține titlul de doctor în economie al aceleiași universități.
Este director economic în cadrul S.C. Trefo SRL, societate care desfășoară activități în industria minieră, constructoare de mașini și prelucrătoare. Din 2012, este consilier județean la Consiliul Județean Gorj. Fost membru al Tineretului Social – democrat, a plecat la PD-L, devenind co-președinte al PNL Gorj și ulterior, președinte, după fuziunea PNL-PD-L.
Vîlceanu este unul dintre politicienii înstăriți ai Gorjului. Firmele familiei sale au avut contracte, pe bani frumoşi, inclusiv la Complexul Energetic Oltenia. În acest context trebuie interpretată și recenta dispută cu ministrul Energiei, Grigorescu: Vîlceanu și ministrul s-au acuzat, reciproc, că au luat bani de la CEO.
Conform declarației de avere, Dan Vîlceanu deține două terenuri intravilane în Gorj, două în Timiș și unul agricol, în județul Caraș-Severin. De asemenea, este proprietarul a două case de locuit în comuna Runcu, Gorj, al unei case de vacanță în Caraș-Severin și al unei hale industriale în Timișoara, care-i aduce, anual, venituri din chirie de aproape 207 000 lei.
Vîlceanu a mai candidat la alegerile parlamentare, fără succes însă, spre deosebire de acum.
Severus Militaru, cel care-l urmează pe Vîlceanu pe lista de Camera Dputaților a PNL Gorj, este născut în 1970. A absolvit Universitatea Transilvania, din Brașov. A intrat în politică la PSM, în 1998, după care a trecut în fostul PD, în 2001.
Din 1995, a fost angajat la Cariera Roșiuța, cu o întrerupere între 2008 şi 2012, când a fost deputat.
A fost prim-vicepresedinte PD-L Gorj.
În momentul de față, este președintele PNL Motru.
Tudor Barbu este Prim-vicepreședinte coordonator al PNL Gorj. Conform unei prezentări de partid, Barbu a absolvit, în anul 1999, Facultatea de Drept a Universității Nicolae Titulescu.
Intre anii 2000-2004, a urmat cursurile Colegiului de Siguranță Națională. La Revoluţia din 1989 a devenit reporter de știri pentru TVR, dar a mai lucrat pentru televiziunea publică şi între anii 1980 și 1986, mai întâi ca funcționar în arhiva de filmotecă, apoi ca operator pentru producție de emisiuni și filme. Din 1986 până în 1990 a fost operator fotograf la ICPI. Din 2005 până în 2007 a fost membru în CA al TVR, în acelaşi an angajându-se la OTV unde prezentat emisiunea „Se întâmplă acum”. A prezentat această emisiune până la data de 19 decembrie 2012, când a fost validat în funcția de senator în Parlamentul României.
Senatorul de Gorj Tudor Barbu este unul dintre cei mai activi parlamentari, conform Indicelui agregat al Activităţii Parlamentare (IAP), susține PNL Gorj.
Acesta nu s-a numărat printre senatorii care au votat în favoarea cererii DNA de urmărire penală a fostului ministru Gabriel Oprea şi s-a abținut în cazul votului pentru ”legea plagiatului” din 10.10.2016.
Sergiu Dîrnu, un IT-ist de 27 de ani, pe primul loc pe lista USR Gorj la Deputați
Într-o prezentare pe facebook, Sergiu Dârnu susține că lucrează în IT, fiind absolvent de Relații Internaționale și Studii Europene al Universității București.
Dîrnu are 27 de ani.
„De-a lungul anilor m-am implicat ca voluntar în diverse proiecte politice pentru tineri precum London International Model United Nations, COP16 (Convention on Climate Change) & Green New Deal, EU for Citizens, am ieșit în stradă alături de alți mii de tineri pentru a protesta împotriva proiectului aurifer de la Roșia Montană, am participat ca voluntar la numărarea voturilor în București anul acesta pentru a observa corectitudinea votului și a sesiza potențiale fraude. Mi-am dat însă seama că pentru a schimba lucrurile în România e nevoie de mai mult decât atât”, susține acesta.
Motivul pentru care candidează în județul de baștină Gorj: „E nevoie ca tinerii să se implice activ în viața politică și să își decidă singuri viitorul”.
ALDE Gorj garantează prima șansă șefului filialei, Dian Popescu
Dian Popescu este senator în funcție; a câștigat mandatul pe listele PNL Gorj, fiind și președintele filialei județene, pentru o perioadă de timp. Ulterior a migrat la ALDE, împreună cu alți colegi liberali.
Popescu este născut în 1968, în Târgu – Cărbunești, Gorj. Este, de profesie, inginer. Din 1998 până în 2011 a administrat o societate comercială. Din 2012, este senator de Gorj. A absolvit Colegiul Național de Apărare, Colegiul Național de Informații și, din 2010, este doctorand la Academia Națională Mihai Viteazul.
Conform declarației de avere, deține două terenuri intravilane și unul forestier în Gorj. Este, de asemenea, proprietarul unui apartament, al unei case de locuit și al unei case de vacanță. Ca venituri, pe declarația de avere, apare doar salariul de parlamentar. Candidatul ALDE are și 29 000 de lei datorii la bănci și 70 000 euro la o persoană fizică.
În mai 2016 a primit o decizie defintivă de condamnare de 5 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
Acesta s-a numărat printre senatorii care au votat în favoarea legii plagiatului.
În Februarie 2016, Dian Popescu a propus 13 modificări la Legea Energiei 123/2012, pentru a veni in ajutorul Complexului Energetic Oltenia.
Dian Popescu ocupă primul loc pe lista ALDE Gorj pentru camera Deputaților.
Fratele şefului, candidatul PMP pe singurul loc cu șanse la redistribuire
Gheorghe Leșu Davițoiu este un candidat relativ anonim, cu trecut pesedist. A activat în minerit, ca director, la nivelul Complexului Energetic Rovinari.
În momentul de față este consilier județean, din partea PMP.
Singurul proiect politic al acestuia, pe care nu l-a argumentat public, încă, ar avea legătură cu CEO.
Acesta candidează pentru un fotoliu de parlamentar deoarece fratele său, Nicolae Davițoiu, președintele PMP Gorj, are interdicție la candidatură, timp de 3 ani după ce a fost declarat incompatibil, în 2014, ca și consilier local.
Nicolae Davițoiu ”s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier local, întrucât societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată și soția acestuia dețin funcția de administrator şi calitatea de asociat a încheiat, în calitate de prestator, un contract de servicii cu Primăria Municipiului Târgu Jiu (în calitate de achizitor), în valoare de 2000 Lei (la care se adaugă TVA 480 Lei), încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, susținea comunicatul ANI.
Candidatul PMP s-a dovedit extrem de tăcut, în calitatea de consilier județean, în ultimele 5 luni.