Numele candidaților PNL și PSD pentru alegerile parlamentare anunță schimbări, mai consistente sau mai firave, în politica de la malul mării.
În timp ce pe listele PSD Constanța nu se regăsește niciun candidat cu probleme penale, pe listele liberalilor nu se regăsește niciun parlamentar din scrutinele trecute.
Un calcul pornind de la procentele obținute la alegerile locale arată că PSD ar putea obține 4 din cele 8 locuri de deputați, iar PNL ar putea obține 3 mandate de deputat. La Senat, PSD ar obține două din patru mandate, iar PNL un mandat.
Lupta dintre cele două partide este, însă, una foarte strânsă, iar PNL se află încă pe un trend ascendent la Constanța, drept pentru care situația finală ar putea arăta și invers: PSD – 3 deputați, PNL – 4 deputați/ PSD – 1 senator, PNL – 2 senatori.
Rezultatul final va fi influențat și de procentele pe care le vor înregistra PMP, ALDE și USR.
PSD mizeză pe „omul Gazprom”
(Articolul continuă după fotografie)
Întocmirea listelor definitive ale PSD Constanța a fost posibilă după mai multe tensiuni consumate între Liviu Dragnea și Felix Stroe, președintele organizației județene. Liviu Dragnea a reușit să-și impună oameni pe locuri eligibile atât în Camera Deputaților – Iulian Iancu, cât și la Senat – Nicolae Moga.
Iancu este senator cu vechime, catapultat din Bacău și susținut de conducerea de la București. Despre Iancu, presa a dezvăluit că numele său apare în cablogramele Wikileaks unde este descris drept „omul Gazprom”. Totodată, Iancu a fost propunerea Guvernului Ponta pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie.
Pe de altă parte, Nicolae Moga, cealaltă propunere susținută de Dragnea, este unul dintre stâlpii „Republicii Mazăre”, rămas încă în picioare după plecarea fostei conduceri de la Constanța. Moga a intrat în PSD la braț cu Radu Mazăre, în anul 2003, iar înainte de acest moment a fost președintele televiziunii fondate de Mazăre și Constantinescu.
Pe listele PSD se mai găsesc doi parlamentari în funcție – Cristina Dumitrache și Mircea Titus Dobre – și încă două personaje apropiate de fosta conducere a PSD Constanța: Radu Babuș și George Vișan.
În 2014, Radu Babuș a fost cercetat de DNA pentru că, în calitate de director al RAEDPP, a fi stabilit cu intenție o valoare diminuată pentru o suprafață de teren din stațiunea Mamaia (unul dintre dosarele în care Radu Mazăre este trimis în judecată). Ulterior, Babuș nu a fost pus sub acuzare din lipsă de probe.
George Vișan, sponsor important al PSD Constanța, intrat în partid odată cu Radu Mazăre, a fost susținut de fostul primar în funcția de director al direcției comerciale din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.
Surpriza de proporții a venit de la PNL Constanța care a înaintat liste cu nume complet noi pentru Camera Deputaților și Senat, cei mai mulți dintre ei fiind finanțiști și foști șefi de instituții deconcentrate. Încercarea liberalilor de a întocmi o listă nouă a fost frânată de conducerea de la București care a parașutat-o din Bihor pe Lucia Varga, fost deputat și ministru al Mediului.
(Articolul continuă după fotografie)
Altfel, Puiu Hașotti, senator de două decenii și fost ministru al Culturii, unul dintre cei mai influenți lideri politici de la malul mării și cel mai important din PNL Constanța până la venirea lui Vergil Chițac, nu se mai regăsește pe lista liberalilor.
Nici Gheorghe Dragomir, președintele organizației județene a PNL nu se mai găsește pe lista partidului. Dragomir a făcut un pas înapoi și s-a „auto-exclus” din rândurile veșnicilor candidați ai PNL susținând că partidul trebuie reformat.
Lista pentru Senat este deschisă de Vergil Chițac, fost candidat al PNL la Primăria Constanța la alegerile locale din iunie 2016, acolo unde a înregistrat un scor record pentru liberali: 34,6%. Vergil Chițac este membru al PNL de doar nouă luni. Înainte de 2016, Chițac a fost rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.
Primele trei locuri de la Camera Deputaților sunt deținute de Bogdan Huțucă – fost prefect și fost director al ANAF Constanța, Robert Boroianu – afacerist, finul lui Dragomir, președinte al PNL, și Ana Marcu – singura voce care s-a făcut auzită în opoziția din Consiliul Local pe vremea când Primăria Constanța era condusă de Radu Mazăre.
La PMP Constanța a fost trimis fostul jurnalist Robert Turcescu ale cărui legături cu orașul de la malul mării sunt necunoscute. Acesta va fi susținut de președintele PMP Constanța, fostul prefect Claudiu Palaz, aflat în relații foarte apropiate cu Elena Udrea. La Senat va candida Dorel Onaca, consilierul credincios lui Traian Băsescu. Odele închinate de Onaca lui Băsescu la una dintre școlile de vară ale PMP au fost taxate și oprite de însuși fostul președinte care l-a rugat ”să înceteze”, pentru că altfel va părăsi sala. Onaca a candidat la Primăria Constanța împotriva lui Radu Mazăre în anul 2008. Opțiunea de a-l alege pe Dorel Onaca contracandidat pentru Radu Mazăre a reprezentat una dintre deciziile inexplicabile ale PDL, dat fiind faptul că, la vremea aceea, Mazăre îl spulbera pe Onaca în sondaje. La fel cum, de altfel, s-a întâmplat și la alegerile propriu-zise.
ALDE este singurul partid care se poate „mândri” că ambii candidați au fost sau sunt încă suspectați de conflicte cu legea penală. Christian Gigi Chiru a fost ales senator în 2012 din partea PDL și va candida pentru încă un mandat din partea formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu. Senatorul a fost cercetat de magistrați pentru luare de mită și spălare de bani (ar fi cerut mită 1,5 milioane de euro pe vremea când era șeful Inspectoratului Teritorial de Construcții), iar într-un alt dosar a fost condamnat în primă instanță pentru mită electorală (2012). Chiru a candidat la alegerile din 2012 pentru Primăria Constanța, din partea Alianței pentru Constanța (formată din PDL și PNȚCD) și a înregistrat puțin peste 13%. Ulterior, Chiru a candidat la parlamentare și a câștigat prin redistribuire – avându-l contracandidat chiar pe actualul său coechipier, Mircea Banias – ales senator în 2012 din partea PC. Mircea Banias a fost cercetat penal pentru aderare la un grup infracțional organizat, trafic de influență, instigare la delapidare în dosarul care a vizat activitățile de import-export de mărfuri provenite din afara granițelor Uniunii Europene desfășurate prin birourile vamale de pe raza Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV) Constanța. Ulterior, Mircea Banias a fost achitat de judecătorii ÎCCJ. În trecut, Mircea Banias și Gigi Chiru au condus PDL Constanța. Astăzi, s-au regăsit în ALDE.