PSD este creditat cu cele mai mari șanse în Vâlcea la apropiatele alegeri parlamentare, obiectivul nedeclarat al conducerii formațiunii fiind de a obține voturile necesare pentru cel puţin un senator și patru deputați. Lista PSD pentru Camera Deputaţilor (CD) este alcătuită integral din politicieni care nu au mai candidat până acum pentru Parlament.
Senatorul Laurenţiu Coca, singurul veteran rămas pe listele PSD
Trezorierul judeţean al formaţiunii, consilierul municipal Vasile Cocoş (foto stânga; totodată şi preşedintele filialei vâlcene a Corpului experţilor contabili) ocupă primul loc, fiind urmat de lidera femeilor social-democrate vâlcene, consilierul judeţean Daniela Oteşanu, de asemenea economistă de profesie. Pe locul trei candidează tânărul Ovidiu Ştefan Popa, recent ales în funcţia de consilier judeţean, absolvent de sudii superioare juridice şi conomice. Beneficiind la vedere de tot suportul liderului de facto al PER Vâlcea, primarul Râmnicului Mircia Gutău, PSD speră să îl promoveze în CD şi pe Eugen Neaţă, fost şef al poliţiei judeţene şi prieten declarat al edilului dublu condamnat pentru fapte de corupție, dar căruia CEDO i-a admis recent că nu a avut parte de un proces final corect din punct de vedere procedural, la ÎCCJ, în cazul primei decizii.
În ultimele luni, o parte însemnată din defunctul PDL ce fuzionase cu vechiul PNL a urmat îndemnul lui Gutău, înscriindu-se rând pe rând în PSD.
Primul loc la Senat pe lista PSD îl ocupă tânărul profesor de sport Bogdan Matei, urmat de actualul senator (la al doilea mandat) Laurenţiu Coca, vicelider al grupului social democrat din camera superioară şi declarat cel mai activ parlamentar vâlcean de IPP în mandatul 2012 – 2016. Şansele sale de a obţine un nou mandat rămân teoretice dacă alianţa locală PSD – ALDE – PER decide să-i ajute şi pe reprezentanţii formaţiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu să acceadă în Parlament.
Probleme de integritate arhicunoscute şi nepotism, pe listele PNL
Declarativ, conducerea PNL Vâlcea speră să obţină un senator şi trei deputaţi, bizuindu-se pe sprijinul celor 51 de primari din totalul celor 89 aleşi în iunie la nivel de judeţ. Totuşi, problemele de integritate ale ocupantului primului loc la camera superioară şi locului doi la cea inferioară, în contrast cu criteriile clamate de liberali la nivel naţional, le reduc dramatic şansele liberalilor vâlceni de a fi siguri pe două posturi de deputaţi, foarte mulţi edili declarând că nu se vor implica în campania electorală în sprijinul lor decât formal.
Provenit din fostul PDL, consilierul judeţean (demisionar din calitatea de ales luni, 14 noiembrie a.c.) Romulus Bulacu ocupă primul loc pe lista PNL pentru Senat. Pe 16 noiembrie el are termen şa ÎCCJ în procesul cu ANI care l-a găsit în incompatibilitate pentru că grupul Minet pe care-l controlează împreună cu familia sa a avut contracte comerciale în 2010 cu RAJDP, regie din subordinea CJ Vâlcea al cărui vicepreşedinte era în momentul respectiv.
Într-o situaţie similară se află avocatul Victor Stănculescu, ocupantul locului secund după liderul judeţean Cristian Buican (foto stânga) pe lista PNL pentru Camera Deputaţilor.
Fin al lui Buican, Stănculescu a fost consilier judeţean din iunie 2012 până luni, 14 noiembrie a.c., când şi-a dat demisia. Sesizată de proprietarul unei gazete sportive locale, ANI l-a găsit în incompatibil pe protejatul lui Buican pentru că a deţinut simultan, în 2012 şi început de 2013, calităţile de consilier judeţean şi asociat in Alvispo Media SRL, societate care a editat o publicaţie şi a derulat contracte cu instituţii şi societăţi din subordinea CJ Vâlcea.
ALDE şi PMP mizează pe traseişti, USR integral pe debutanţi în politică
O situaţie uşor ridicolă este înregistrată de ALDE Vâlcea, a cărei listă pentru CD este deschisă de septuagenarul Dumitru Lovin, consilier personal al… preşedintelui PSD al CJ Vâlcea, teoretic adversar electoral pe 11 decembrie. Lovin a fost în prima tinereţe fotbalist, în a doua comunist cu carnet, după 1990 FSN-ist şi tot aşa până la începutul anului curent, când a devenit liberal democrat. A mai fost şi şef al Direcţiei Agricole Vâlcea şi, după ieşirea la pensie, consilier personal al defunctului preşedinte PSD al CJ Vâlcea, Ion Cîlea.
Pe primul loc la Senat, ALDE îşi pune speranţele la Vâlcea în fostul consilier judeţean PNL (via PDL) Iuliana Moise, „transferată” cu o lună în urmă.
PMP se bazează la Vâlcea pe deputatul Constantin Mazilu, debutant în politică la PSNR, veteran biciclist politic consacrat ulterior pe ruta PNŢCD – PSD – UNPR, de pe care a cules de ja un mandat de senator social – democrat ‚i unul de deputat progresist.
USR a depus la Vâlcea liste de candidaţi care nu au mai făcut politică. Laurenţiu Ciocârlan, expert în accesare de fonduri europene în vârstă de 40 de ani şi economistul Andrei Gheorghiu, în vârstă de 31 de ani, deschid listele formaţiunii pentru Senat, respectiv Camera Deputaţilor.
Listele de candidați depuse de principalele formațiuni politice în Vâlcea pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie confirmă continuarea unui efort conjugat al clasei politice locale de menținere a controlului asupra demnităților publice de orice nivel.
Reales în vară primar al municipiului reşedinţă de judeţ, Mircia Gutău pare unanim acceptat de PSD, PNL, ALDE și PER drept vectorul cel mai viril politic la nivel local şi, totodată, garantul suprem al respectării înţelegerii frăţeşti transpartinice.