Primele calcule arată că, din cele cinci fotolii de deputat, două ar putea reveni PSD, două celor de la PNL, iar ultimul celor de la ALDE. În ceea ce priveşte cele două funcţii de senator, ele ar urma să fie împărţite „frăţeşte” între PSD şi PNL. Există, însă, şi calcule care arată o perspectivă mai roz pentru PSD şi ALDE: trei deputaţi şi un senator pentru PSD, un deputat şi un senator pentru ALDE şi doar un deputat pentru PNL.
PSD crede că a găsit formula de succes
Lista PSD pentru Camera Deputaţilor este deschisă de fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, deputatul Doina Pană, care s-a remarcat prin implementarea proiectului „Radarul Pădurii” şi prin modificările propuse la Codul Silvic. Mai este cunoscută şi prin celebrul episod „Fă, Doina”, avându-l ca protagonist pe fostul premier Victor Ponta, care i-a umbrit o perioadă activitatea ministerială. Doina Pană urmăreşte să obţină al doilea mandat de deputat şi să continue munca în domeniul de care s-a ocupat ca ministru.
Doina Pană este urmată de Daniel Suciu, care are şansa să câştige, la 36 ani, al doilea mandat de deputat. Fost jurnalist, Suciu a preferat să urmeze o carieră politică şi, beneficiind de sprijinul preşedintelui PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a reuşit să intre în Parlament în 2012 şi să obţină un loc eligibil pentru alegerile din 11 decembrie anul acesta.
Locul al treilea – de fapt singurul pentru care se duce o luptă electorală – este ocupat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna. Deşi este la al doilea mandat de vicepreşedinte al consiliului condus de liderul judeţean al PSD, Pugna este mult mai cunoscut ca interpret de muzică populară. Poate şi pentru că bistriţenii au şansa să îl vadă mai des la televizor la posturi de muzică populară sau în emisiuni de specialitate, decât în dezbateri pe probleme administrative.
Primul loc pe lista pentru Senat i-a revenit actualului senator, Ioan Deneş. Deneş este fratele primarului din oraşul Beclean, Nicolae Moldovan, care deţine şi funcţia de preşedinte executiv al PSD Bistriţa-Năsăud, un om cu influenţă în filială, care a condus aproape toate campaniile electorale ale social-democraţilor şi care a avut un aport considerabil în câştigarea primului mandat de senator al fratelui său.
Umbra lui Ioan Oltean în revoluţia din PNL
Cel mai cunoscut şi cel mai vechi parlamentar al judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, nu va mai candida. Dosarele deschise de DNA pe numele său au făcut ca decizia să nu fie una neaşteptată. Cu toate acestea, schimbările produse la nivelul conducerii judeţene a liberalilor sunt puse pe seama acestuia. Nu mai poate candida, dar asta nu înseamnă că nu îşi poate impune oamenii pe listă! Astfel, niciunul dintre actualii parlamentari PNL de Bistriţa-Năsăud nu are şanse să obţină un nou mandat. De altfel, doar unul mai candidează – senatorul Dorin Dobra, care ocupă însă locul al doilea pe lista pentru Senat, considerat neeligibil.
Ceilalţi doi parlamentari care îşi încheie activitatea în acest an sunt deputatul Stelian Dolha şi senatorul Cristian Florian. Primul a fost lider judeţean al vechilor liberali, dar ascensiunea sa politică s-a oprit odată cu pierderea alegerilor pentru funcţia de primar al municipiului Bistriţa în faţa candidatului social-democrat, Ovidiu Creţu. A candidat pentru că primul nume anunţat de liberali, actorul Adrian Titieni, s-a răzgândit, iar rezultatul a fost mult sub aşteptări. În ceea ce îl priveşte pe senatorul Florian, acesta a fost considerat tot timpul un protejat al lui Ioan Oltean, care l-a susţinut inclusiv la numirea ca prefect al judeţului, funcţie pe care a deţinut-o timp de trei ani.
Noile nume cu care PNL intră în bătălia electorală sunt Robert Sighiartău şi Doris Moldovan, ambii consilieri judeţeni, văzuţi de asemenea ca protejaţi ai lui Ioan Oltean. Robert Sighiartău este cel care a preluat conducerea unică a PNL Bistriţa-Năsăud şi a reprezentat o mare surpriză. Conduce destinele unei organizaţii judeţene la doar 27 de ani, provine dintr-o familie înstărită care i-a oferit oportunitatea de a fi manager al unei firme din domeniul auto şi nu a dat semne vreodată că vrea să fie lider în politică, nici măcar la nivelul Consiliului Judeţean. Acum, are toate şansele să intre în Parlament şi spune că reprezintă schimbarea.
Doris Moldovan, aflată pe locul al doilea al listei pentru Camera Deputaţilor, este o femeie la 37 ani care şi-a construit atent ascensiunea în politică prin intermediul unei fundaţii care îi poartă numele. Spectacolele şi evenimentele organizate de această fundaţie au avut misiunea de a-i aduce popularitate, iar invitaţia de a intra în politică a venit aproape firesc. S-a alăturat PDL şi s-a spus adesea despre ea că o imită pe Elena Udrea. A fost numită director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, a ajuns apoi la Ministerul Economiei şi Primăria municipiului Bucureşti. S-a întors la Bistriţa, a lucrat ca şi consilier al senatorului Cristian Florian, dar şi al europarlamentarului Daniel Buda, iar la alegerile din vară a obţinut un fotoliu de consilier judeţean – al doilea din carieră. Se judecă, în prezent, cu AJOFM Bistriţa-Năsăud, după ce Curtea de Conturi a arătat că au fost plătiţi nejustificat peste 30.000 lei, reprezentând cotă TVA, firmei care a executat lucrările de modernizare a sediului agenţiei din oraşul Beclean, firmă care aparţine familiei senatorului Florian. Pe atunci, Doris Moldovan era director al AJOFM, iar Cristian Florian era prefect. Procesul a fost pierdut anul acesta de Doris Moldovan la nivelul Judecătoriei Bistriţa, dar aceasta a contestat decizia la tribunal.
Locul întâi la Senat este ocupat de actualul director al Oficiului Judeţean al Registrului Comerţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, acuzat şi el de unele voci din vechiul PNL, din rândurile căruia provine, că îi face jocul lui Ioan Oltean. După aproape opt ani în care nu a mai făcut politică, Ioan Turc a revenit în PNL şi ocupă în prezent funcţia de prim-vicepreşedinte judeţean şi lider al organizaţiei municipale Bistriţa. A fost preşedinte judeţean al vechiului PNL, a avut şi un scurt mandat de deputat, după ce l-a înlocuit pe Augustin Zegrean, plecat la Curtea Constituţională, a fost viceprimar al municipiului Bistriţa, iar la alegerile locale din 2008 era văzut drept un candidat puternic pentru Primăria Bistriţa. După ce primăria a fost câştigată de actualul edil social-democrat, Ioan Turc s-a retras, încet-încet, din politică, şi s-a mulţumit cu funcţia de director de la Registrul Comerţului. Discursul său din prezent arată că îşi doreşte ca, la alegerile locale din 2020, să mai încerce o dată să devină primarul Bistriţei.
Policianul şi coregraful, propunerile ALDE pentru Parlament
Ioan Ţintean, cel care deschide lista ALDE Bistriţa-Năsăud pentru Camera Deputaţilor, este un politician din garda veche, care mereu a reuşit să se menţină la suprafaţă. A fost lider judeţean al PNL, deputat, director al Administraţiei Fiscale Judeţene, prefect, iar acum vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Vechii liberali l-au acuzat că, din postura de prefect, a orchestrat plecarea primarilor PNL către ALDE şi a pus bazele filialei acestui partid în judeţ – filială a cărei conducere a preluat-o imediat ce a renunţat la biroul său de la etajul întâi al Palatului Administrativ. Ascensiunea ALDE în judeţ se datorează şi relaţiei cu PSD, liderii celor două filiale sprijinindu-se reciproc la alegerile locale. Chiar dacă PSD a obţinut majoritatea în Consiliul Judeţean şi ar fi putut numi doi vicepreşedinţi social-democraţi, liderul Radu Moldovan a ales să respecte înţelegerea avută cu Ioan Ţintean şi să îl numească vicepreşedinte.
Pentru Senat, ALDE a preferat să vină cu o nominalizare din rândul „societăţii civile”. S-au oprit la un angajat al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud (instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean), Ioan Simionca, de profesie coregraf de dansuri populare. În 2011, acesta a fost numit chiar director adjunct al centrului, din dispoziţia fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Liviu Rusu (PDL), numire care a ridicat semne de întrebare pentru că s-a făcut chiar fără ştiinţa directorului instituţiei. Este rudă cu primarul ALDE din comuna Livezile, Traian Simionca, care candidează pentru Camera Deputaţilor de pe poziţia a treia.