Liviu Dragnea și Adrian Gâdea – discipol care i-a urmat la șefia Consiliului Județean – deschid lista PSD din Teleorman. Teleormănenii vor trimite în acest an în Parlament cinci deputați și doi senatori, PSD având asigurate cel puțin trei posturi pentru Cameră și unul pentru Senat, dacă ne raportăm la rezultatele de la locale. Locurile rămase ar putea ajunge tot la sateliții PSD care fac o opoziție de formă în Teleorman. USR ar putea schimba calculele celorlalte partide mai slab cotate din județ.
Condamnat la doi ani cu suspendare pentru fraudarea Referendumului din 2012, președintele PSD Liviu Dragnea deschide lista candidaților la Camera Deputaților în Teleorman.
Este județul cu cei mai mulți asistați social din România, după cum arăta recent jurnalista Raluca Ion, de la republica.ro:
Teleormanul este în toate topurile legate de beneficiile sociale, consemna republica.ro declarația ministrului Muncii, Dragoș Pâslaru. Harta sărăciei îmi arată că Teleormanul este într-unul din județele sărace, dar nu este mai sărac decât altele. Faptul că eu am cel mai mare procent, îmi arată că acolo a existat o mai mare ușurință în a defini persoanele ca fiind asistate social.
Cariera lui Liviu Dragnea este strâns legată de Teleorman. Fost prefect (1996 – 2000) și președinte al Consiliului Județean Teleorman (2002 – 2012), Liviu Dragnea candidează pentru al doilea mandat de deputat. Membru al PD până în anul 2000, Dragnea a avut o ascensiune vizibilă odată cu trecerea la PSD, în decembrie 2012 fiind numit vicepremier și ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale. În luna aprilie a acestui an, președintele PSD a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul „Referendumul”.
Deși 20 de ani a fost doar bugetar, Dragnea a strâns o avere de invidiat, proprietăți imobiliare de mii de metri pătrați în Turnu Măgurele, Alexandria sau Salaele. Numai că, după divorțul de Bombonica, averea s-a mai diminuat. Dragnea a mai declarat un teren 2900 mp, o casă și un spațiu comercial în Turnu Măgurele, un autoturism Skoda Superb și circa 22.000 lei în conturi. Totodată, candidatul PSD are de recuperat de la fost soție 80.700 euro și 460.000 lei după ce i-a cedat la partaj hotelul Turris. Anul trecut, Dragnea a primit 25.000 lei ca ministru, 43.800 lei diurnă de deputat și 90.000 lei din chirii (2015 + 2016).
Lui Liviu Dragnea îi urmează Ionuț Adrian Gâdea, cel care i-a urmat și la șefia Consiliului Județean în 2012 și la conducerea filialei PSD din Teleorman, și care în vară a câștigat un nou mandat de președinte. Gâdea din Teleorman pare modestia întruchipată, declarația de avere cuprinzând doar un autoturism Dacia Logan, datorii de 52.000 lei și salariul de președinte CJ de circa 56.000 lei, la care se adaugă salariul de profesoară al soției, în cuantum de 37.000 lei. Încă de tânăr, Gâdea a fost numit de Dragnea șef al tineretului pesedist și ulterior a fost susținut pe linie de partid ca adjunct al Casei de Pensii Teleorman, manager al unui centru de sănătate sau al unui cămin pentru persoane vârstnice.
Locul 3 pe lista PSD pentru Camera Deputaților îi aparține actualului parlamentar Valentin Boboc, care luna viitoare le cere votul teleormănenilor pentru al doilea mandat. Inginer de profesie, Boboc a muncit toată viața la regii de stat, iar din 2006 până să fie ales deputat a avut doar funcții de conducere în acestea. Și pentru Boboc, viața de bugetar a fost una foarte prosperă, declarația de avere excelând la mai toate capitolele. Alături de soție, Boboc a cumpărat în timp patru terenuri în Alexandria, unde deține două case, și unul în Zărnești, unde și-a construit o casă de vacanță. Deputatul este și un împătimit al motoarelor, el cumpărând două motorete Mobra și Piaggio, un autoturism Freelancer, unul Volkswagen Golf și o mașină de epocă din 1984, Mercedes 250. De asemenea, în acest an, Boboc a vândut un autoturism Toyota Hilux lui Cezar Tănăsescu, prețul de achiziție fiind de 21.580 lei. Familia candidatului deține și firma Construct Art Design, prin intermediul căreia a prins contracte pe bani publici cu Primăria Alexandria sau instituții din subordinea acesteia, după cum a relatat site-ul liberinteleorman.ro.
La Senat, lista PSD este deschisă de Carmen Daniela Dan, fostă angajată a consiliului județean timp de zece ani, în timpul mandatelor lui Liviu Dragnea. După plecarea de la CJ, Carmen Dan a ocupat funcțiile de subprefect și prefect în județ. Alături de soțul ei, candidata PSD la Senat are un apartament în Videle, un autoturism Renault Laguna și unul Volkswagen Tiguan și datorează băncilor peste 100.000 lei.
Liberalii deschis lista pentru Camera Deputaților cu Mara Daniela Calista, fostă consilieră a premierului Dacian Cioloș și o apropiată a șefei PNL, Alina Gorghiu, la al cărei cabinet parlamentar a lucrat până să ajungă la Guvern. Calista a demisionat din funcția de consilier pe 20 octombrie pentru a candida la alegerile de luna viitoare. În afară de salariile obținute pe cele două funcții, în cuantum de peste 31.000 lei, declarația de avere a Marei Calista este imaculată. Poziția secundă pe lista PNL Teleorman este deținută de fostul director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Mihai Sorin Murar. Acesta are o casă și un apartament în Alexandria, conduce un autoturism Honda și datorează băncilor circa 30.000 euro și peste 300.000 lei.
Locul PNL Teleorman la Senat îi aparține președintelui filialei partidului, Eugen Pîrvulescu, un om de afaceri local. Pârvulescu a ajuns în PNL după o experiență ratată cu Forța Civică. Potrivit declarației de avere, șeful liberalilor din Teleorman are patru terenuri în județ, o casă în Alexandria, un autoturism, o autoutilitară, un excavator și un încărcător, veniturile de anul trecut fiind de 17.000 lei, de la firma sa.
ALDE îl susține pe Liviu Dragnea la Teleorman cu perechea Calotă – deputatul Florică Ică Calotă, care mai vrea un mandat, și Samuel Calotă, fost PDL-ist – la Senat. Anul trecut, Samuel Calotă și-a dat demisia din Ministerul de Interne (unde era consilier) după ce un martor din dosarul „Referendumul” a declarat că Samuel Calotă i-ar fi oferit 100.000 euro ca să-și retragă denunțul împotriva lui Liviu Dragnea.
PMP mizează pe Adrian Florescu, fost deputat PDL.
Cea mai nouă formațiune politică, Uniunea Salvați România, deschide lista la Camera Deputaților cu un fost membru M10, Șerban Marinescu. „Sunt arhitect, am doi copii și am denunțat un primar la DNA pentru că mi-a cerut mită.(…) Candidez în Teleorman pentru că îmi doresc ca oamenii lăsați de izbeliște de PSD să aibă lângă ei un om pe care să poată conta.”, a scris Marinescu pe site-ul USR. Marinescu locuiește în București, unde are un apartament, conduce un autoturism Opel, iar anul trecut a obținut venituri de 19.000 lei ca asistent universitar și 90.000 lei ca arhitect.