Sursa foto: Adevărul.
Toți cei șase parlamentari de Sălaj, patru deputați și doi senatori, deschid listele de candidați ai formațiunilor politice din care fac parte. Din cele șase mandate, aproape trei sunt asigurate de actualii deținători. Trei mandate ”se joacă” la redistribuire.
Sălajul poate fi considerat fief PSD, dacă ne uităm la rezultatele alegerilor de orice fel. De cele mai multe ori era nominalizat în presa centrală ca fiind „singurul județ roșu” din Transilvania. Cu excepția alegerilor prezidențiale din 2014, când s-a votat majoritar pro-Iohannis, și a unor alegeri europarlamentare, când prezența la vot scăzută a pus UDMR-ul pe primul loc, în Sălaj câștigă invariabil PSD-ul. Probabil pe această tendință, plus rezultatul politic scos la alegerile locale din 5 iunie 2016 la Consiliul Județean, l-a făcut pe președintele organizației PSD, Tiberiu Marc, să anunțe targetul pentru alegerile parlamentare: trei mandate, două de deputați și unul de senator.
Astfel că PSD Sălaj nu riscă nimic și vine cu aceeași ofertă electorală din urmă cu patru și opt ani: deputatul Iuliu Nosa deschide lista pentru Camera Deputaților și senatorul Gheorghe Pop deschide lista pentru Senat. Pentru cel de-al doilea mandat de deputat considerat aproape eligibil de către PSD Sălaj au nominalizat un no-name din zona politică. Este vorba de Dan Chiș, șef la tinerii social-democrați sălăjeni, dar aproape necunoscut în spațiul public. Totuși, calculele pe numărul de voturi obținute de către PSD Sălaj la ultimele alegeri arată că, deși vizează trei mandate, poate obține din prima distribuire un singur mandat, de deputat, astfel că este sigur doar mandatul lui Iuliu Nosa.
Deputatul Iuliu Nosa își încheie acum cel de-al treilea mandat și mai vrea unul. La nivel național este cunoscut ca fiind unul dintre cei aflați pe lista scurtă de parlamentari pentru care s-a făcut Legea pentru interpretarea art. 38 alin.(11) din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, prin care parlamentarii care și-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 2013 scapă de consecințele legale. În octombrie 2015, Agenția Națională de Integritate (ANI) îl găsea pe deputatul Iuliu Nosa în conflict de interese.
În calitate de deputat, Iuliu Nosa a încheiat în legislatura 2008 – 2012, un contract civil şi un contract individual de muncă prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161 din 2003. În baza contractelor încheiate, fiul deputatului Nosa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 35.971 de lei, la care se adaugă indemnizaţia pentru creşterea copilului pe care a primit-o timp de un an, începând cu data de 20 martie 2012.
-Comunicat ANI
În acest moment, procesul dintre Iuliu Nosa și ANI se află la Înalta Curte de Casație și Justiție în procedură de filtru, primul termen de judecată urmând a fi alocat ulterior.
Celălalt parlamentar PSD, senatorul Gheorghe Pop, are o activitate parlamentară remarcabilă, cel puțin în diferitele evaluări ale activităților parlamentarilor la nivel de întrebări, interpelări, declarații politice scrise. Este și unul dintre senatorii care au recunoscut public, în mai multe rânduri, că au votat împotriva solicitărilor DNA cu privire la urmărirea penală sau arestarea unor senatori. Un alt aspect remarcabil al influenței senatorului PSD ar fi numirea soției sale, Maria Pop, ca inspector general școlar la Inspectoratul Școlar Sălaj.
Un fost ministru și decanul Baroului Sălaj deschid listele PNL
În urmă cu patru ani, PNL Sălaj obținea un mandat de deputat, uninominal, Mirel Taloș. Odată cu fuziunea cu PDL, ar fi trebuit să aibă doi deputați, pentru că PDL-ul venea cu fostul ministru al Economiei din Guvernul MRU, Lucian Bode. Însă Mirel Taloș a plecat din partid la ALDE, astfel că PNL-ul a rămas tot cu un singur parlamentar.
La alegerile de acum, fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, deschide lista PNL pentru Camera Deputaților, pentru a-și recâștiga mandatul a treia oară. Primul de pe lista PNL își ia, practic, locul în Parlamentul României, din prima distribuire a voturilor. Pe locul doi, PNL Sălaj a pus un consilier municipal, Otto Haller, proprietarul unui centru de îngrijire a vârstnicilor din Zalău. Otto Haller ar fi din zona vechiului PNL, însă provenit din PP-DD.
La Senat, liberalii merg pe mâna unui tânăr avocat (34 de ani), Bogdan Ilea, care este și cel mai tânăr decan de barou din țară. La momentul alegerii sale ca decan al Baroului Sălaj avea 33 de ani. Bogdan Ilea este pedelist vechi, din cariera sa politică putând fi remarcat momentul în care a fost șef al Agenției Domeniilor Statului pentru câteva luni. Presa scria atunci de o gaură în bugetul Agenției, însă nu s-a confirmat nimic.
UDMR propune un deputat aflat la al șaptelea mandat
UDMR Sălaj își deschide listele de candidați cu actualii parlamentari: Seres Denes la Camera Deputaților și Vegh Alexandru la Senat.
Seres Denes, care este și președintele formațiunii maghiare sălăjene, este cel mai vechi parlamentar în funcție, fiind ales prima dată în 1992 în Senat. După două mandate de senator, Seres Denes a trecut în Camera Deputaților. Anul acesta își încheie cel de-al șaselea mandat de parlamentar și mai vrea o tură.
De cealalată parte, senatorul Vegh Alexandru își încheie primul mandat în Parlament, fiind cel mai „proaspăt” parlamentar sălăjean. Însă are experiență administrativă ca subprefect și prefect.
Cei doi parlamentari UDMR nu au fost în central unor scandaluri de corupție până acum. Seres Denes a fost învinuit de ANI că și-ar fi angajat un nepot la cabinetul parlamentar, însă era vorba de o rudă de gradul patru care nu intră sub incidența legii, astfel că a scăpat. Senatorul Vegh Alexandru a fost în comisia parlamentară pentru avizarea exploatării de la Roșia Montană și unul dintre cei care au spus NU exploatării aurului cu cianuri. În schimb, la votul pe solicitările DNA cu privire la cercetarea sau arestarea unor colegi din Senat, a votat împotriva solicitărilor procurorilor.
Niciunul dintre cei doi nu au siguranța că vor recâștiga mandatele de parlamentari. Vor aștepta redistribuirea pentru a afla dacă mai fac parte din Parlamentul României după 11 decembrie.
ALDE și loteria redistribuirilor
ALDE deține un deputat în Sălaj: Mirel Taloș. A intrat în Parlamentul României la începutul anului 2008, pe final de mandat, înlocuind un alt deputat. Apoi a fost ales uninominal pe lista PNL în 2008, și pe lista USL, în 2012. Când Călin Popescu Tăriceanu a făcut PLR, Mirel Taloș a părăsit PNL-ul și l-a urmat în noua formațiune politică liberală. Deputatul spune că din loialitate față de Călin Popescu Tăriceanu, căruia i-a fost consilier când acesta era președinte PNL și premier al României.
În acest moment, Mirel Taloș conduce organizația județeană ALDE și deschide lista pentru Camera Deputaților.
Lista pentru Senat este deschisă de Corin Penciuc, fost senator PNL în legislatura 2000-2004. Cei doi se pot baza doar pe votul național și pe redistribuire, pentru că rezultatele obținute de partid la locale au fost aproape dezastruoase. Între timp, de la alegerile locale și până acum, au plecat din ALDE o seamă de membri de bază, ceea ce îi lasă descoperiți pe mai multe zone din județ.
PMP merge cu „Como” și „Americanul”
Noul partid PMP a stabilit că la Camera Deputaților merge cu fostul președinte UNPR – Liviu Balint și cu fostul președinte interimar al vechiului PMP – Cristian Lungu la Senat.
Liviu Balint provine din PDL și a fost primul președinte al UNPR, formațiune pe care a condus-o până la fuziune. A candidat și în 2012 la Parlament, și la alegerile locale din 5 iunie la Primăria orașului Jibou. Cunoscut ca și „Como”, Liviu Balint a decis încă din 2012 să-și treacă porecla pe afișele electorale. Nu l-a ajutat nici partidul, nici porecla, pentru că a pierdut de fiecare dată. L-a ajutat în schimb partidul, care l-a făcut șef la Serviciul de Ambulanță Sălaj.
Cristian Lungu este o apariție recentă pe piața politică sălăjeană. Tânăr, proaspăt întors din Statele Unite, unde spune că a fost „bancher”, a candidat în iunie la Primăria municipiului Zalău, dar a obținut doar un loc de consilier municipal. Acum „Americanul” vrea să ajungă senator. Ambii candidați PMP au șanse doar la redistribuire pentru a accede în Parlamentul României.
Fost șef ANIF deschide lista PRU la deputați
PRU Sălaj s-a înjghebat pe fugă și în jurul lui Ioan Mocan, un controversat om de afaceri din Șimleu Silvaniei. Ioan Mocan provine din PDL, dar a candidat și din partea PP-DD și acum mizează pe PRU pentru obținerea unui mandat de deputat. A fost consilier județean PDL, apoi, în timpul guvernării Boc, a fost șef la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.
Recent, Ioan Mocan a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de refuz de recoltare probe biologice şi instigare la mărturie mincinoasă. Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat faptul că în data de 19 decembrie 2015, în jurul orei 21,00, organele de poliţie din cadrul Secţiei de poliţie nr. 7 Nuşfalău, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv supravegherea şi controlul circulaţiei pe raza localităţii Nuşfalău, au oprit pentru control, pe DN 1H, autoturismul marca HYUNDAI cu nr. de înmatriculare B-33-UKL, la volanul căruia se afla Mocan Ioan.
Inculpatul a suflat în aparatul alcooltest si s-a deplasat la spital, la solicitarea poliţistului, însă a refuzat recoltarea de probe biologice, drept pentru care s-a încheiat procesul verbal de constatare a infracţiunii flagrante.
Mai mult, spun procurorii, în perioada 19 decembrie 2015-27ianuarie 2016, inculpatul Mocan Ioan a determinat-o pe martora Bele Emilia-Lidia să facă afirmaţii mincinoase cu ocazia audierii la poliţie, respectiv i-a cerut acesteia să declare că ea a condus autoturismul marca HYUNDAI cu nr. de înmatriculare B-33-UKL în localitatea Nuşfalău, înainte de oprirea maşinii de către organele de poliţie, ceea ce femeia a şi susţinut în declaraţia dată la poliţie din data de 27 ianuarie 2016.
USR, partidul necunoscuților
Partid nou, oameni noi, necunoscuți în zona politică, la USR Sălaj. Lista pentru Camera Deputaților este deschisă de Raul Stelian Balota, 34 ani, dr. inginer, project manager investiții în cadrul unuia dintre cei mai importanți agenți economici din Sălaj.
La Senat, USR merge cu Gabriela Carmen Olar, 48 de ani, profesor la Colegiul Național „Silvania”. Este, dealtfel, singura femeie care deschide lista unui partid în Sălaj.
Calcule electorale
La nivelul Sălajului, la alegerile locale din iunie au votat 108.136 de sălăjeni, însă 6.744 dintre aceştia şi-au anulat voturile. Astfel că avem 101.392 de voturi valabil exprimate pentru Consiliul Judeţean.
Din totalul voturilor valabile, PSD a obţinut 36.880 de voturi (36,37%), PNL a obţinut 28.519 voturi (28,12%) şi UDMR a obţinut 20.231 de voturi (19,95%). Restul voturilor au fost împărţite între UNPR (5%), ALDE (4,54%), PMP (4,05%) şi PP-MT (1,94%).
Aici interesant de văzut va fi scorul pe care-l va obţine PMP-ul, rezultat din fuziunea vechiului PMP cu UNPR. Dacă vom cumula rezultatul obţinut la locale de cele două partide, voturile lor împreună ar fi de peste 9.000, respectiv 9,05 la sută. Însă în politică unu plus unu nu fac întotdeauna doi. Dacă rezultatele ar fi similare sau aproapiate la alegerile parlamentare din 11 decembrie, pe noul sistem de alegere a Camerei Deputaţilor şi Senatului calculul s-ar face astfel: la 100.000 de sălăjeni prezenţi la vot, pentru obţinerea unui mandat de deputat ar fi nevoie de 25.000 de voturi, iar pentru un mandat de senator de 50.000 de voturi.
Ca bazin electoral, doar PSD şi PNL pot aduna peste 25.000 de voturi, astfel că cel care deschide lista la Camera Deputaţilor din cele două partide are mandatul asigurat din start. În prezent, vorbim de reconfirmarea mandatelor lui Iuliu Nosa de la PSD şi Lucian Bode de la PNL, cei care nu ar trebui să facă absolut nimic în campania electorală pentru a-şi păstra mandatele.
Resturile sunt foarte importante în calculul mandatelor. După prima alocare de mandate, ierarhia se schimbă la alocarea celorlalte două. Am avea UDMR-ul cu un rest de 20.231 de voturi, PSD-ul cu 11.880 de voturi, PMP (vechiul PMP plus UNPR) cu aproximativ 9.000 de voturi, ALDE cu 4.597 de voturi şi PNL-ul cu 3.519 voturi (calculul făcut pe voturile obţinute la alegerile locale din iunie la Consiliul Judeţean).
Situaţia este puţin mai complicată la UDMR, acolo unde lista este deschisă de către preşedintele formaţiunii, Seres Denes. El ar mai avea nevoie de încă aproape 5.000 de voturi să-şi securizeze mandatul de deputat. Aceste voturi îi pot veni la prima redistribuire, de la organizaţiile UDMR din zona adiacentă Sălajului. În schimb, cel de-al patrulea mandat de deputat este adevărata miză a alegerilor. Mandatul pe care astăzi îl deţine deputatul ALDE Mirel Taloş poate fi câştigat de oricine.
Este foarte posibil să-l revedem pe Taloş în Cameră, dacă ALDE face pragul electoral, la fel de bine cum poate să parvină oricărei alte formaţiuni politice, în funcţie de scorul pe care îl va obţine. Chiar şi PSD şi PNL au anunţat public că vizează obţinerea acestui mandat. La Senat, lucrurile sunt şi mai volatile. Pe vot politic, absolut niciun partid sălăjean nu poate obţine mandatul din prima, respectiv 50.000 de voturi. Aşa că se va aştepta redistribuirea.
Prima şansă o are partidul cu cele mai multe voturi, în cazul acesta PSD, urmat de PNL şi UDMR. Însă la loteria redistribuirilor se poate întâmpla orice, chiar şi să ia mandat de senator un partid care are doar câteva mii de voturi. S-a mai întâmplat în Sălaj, în 2004, când senatorul PSD de acum, Gheorghe Pop, a pierdut mandatul de senator pentru care avea aproximativ 45.000 de voturi, iar în Senat a plecat reprezentantul PRM, Petru Stan, care obţinuse undeva la 3.000 de voturi.