Este deputat PSD de Caraș-Severin din anul 2000 și în cei șaisprezece ani de deputăție a păstorit treburile siguranței naționale și ale armatei. Este și azi președintele Comisiei de Apărare unde veghează ca veniturile, pensiile și alte beneficii ale rezerviștilor și pensionarilor din armată și servicii să sporească, așa cum arată multe dintre inițiativele legislative semnate de el.
Realitatea TV dezvăluia în urmă cu câțiva ani că Mocioalcă a fost recrutat în anul Revoluției de o divizie a Securității, dovadă fiind Dosarul 10131/7 ianuarie 1989. Recrutarea trebuie că l-a făcut cu atât mai apt ca, alături de Ponta, Bejenariu, Ghiță, Răducanu și alții din aceeași comisie să răspundă de servicii. Dealtfel, Mocioalcă este unul dintre inițiatorii Academiei de Știinte ale Securității Naționale (ASSN), înființată prin Legea nr. 56 din 22 martie 2012, alături de parlamentarii Gabriel Oprea, Eugen Nicolicea , Teodor Meleșcanu, Marian Săniuță, Eugen Bădălan, George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru-Claudian Frunzulică. Votul împotriva cercetării lui Oprea este, așadar, de la sine înțeles.
Pentru propria sa siguranță s-a încuscrit cu persoane influente. Fata și-a măritat-o cu un anume Gorun din cunoscuta familie interlopă a lui Vasile Gorun, condamnat penal. Nași au fost în 2012 Victor Ponta și Daciana Sârbu. La rândul său, Mocioalcă este finul lui Ion Bejeriță, vicepreședintele PSD Caraș-Severin, reținut la începutul acestui an pentru evaziune fiscală şi spălare de bani prin mai multe firme de construcții, cu prejudiciu estimat la peste zece milioane de euro. Multe alte nășii se înscriu în biografia sa, sursă de relații și bogate daruri, uneori primite, alteori oferite.
Atotputernic în zonă, mai ales după ce Sorin Frunzăverde, „Ajatolahul” Carașului, a cam ieșit din scenă, președinte PSD județean dar și vicepreședinte pe țară, Ion Mocioalcă s-a pomenit cu un ditamai dosar de incompatibilitate deschis de ANI fiindcă și-a angajat fiica la propriul cabinet de parlamentar.
În legislatura 2008 – 2012, a încheiat contracte cu fiica în valoare de peste un milion de lei, adică vreo 240.000 euro, ceea ce nici nu i s-a părut deputatului nici mult, nici nefiresc. Cui să dai, dacă nu la copii? Procesul a fost tergiversat astfel încât să nu impieteze asupra candidaturii prezente, așadar Mocioalcă merge mai departe.
Ca tot omul ajuns la butoane, Mocioalcă are și doctorat luat în 2011 la Universitatea de Vest din Timișoara cu o teză de marketing, Marketingul resurselor minerale, lucrare care amintește de diploma sa de geolog. Conducător de doctorat i-a fost Ilie Cristescu de la Herculane, cândva șeful absolut al stațiunii turistice.
Soldat disciplinat al partidului, Ion Mocioalcă a votat cum s-a comandat: a respins prin votul său, de exemplu, înființarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, propunerea Fondului special pentru jurnalismul de investigație sau Legea 382/2015 privind votul prin corespondență pentru cetățenii români din afara granițelor.
Deși baronul reșițean e în continuare puternic, un scandal de corupție îi dă târcoale, iar presa stă la pândă. Romeo Dunca, un om de afaceri bănățean, care a câștigat bani liciți din firma de transport, a declarat public că Mocioalcă s-a oferit să îl ajute în dezvoltarea unui proiect în turism în schimbul unor acțiuni:
„Mi-a pus o condiţie: să-i dau o parte din părţile sociale dacă dezvolt acest proiect. Să i le dau lui. Nu direct, ca să nu se afle, ci o să-mi dea un om de încredere, unul Bejeriţă, să m-asociez cu el. Şi el m-ajută, să-mi semneze şi primarul de la Turnu Ruieni, că o să primesc şi fonduri. Mi-a spus să fie şi el, acolo, acţionar. În acel moment m-am supărat şi am spus că nu sunt înţeles, că nu e vorba de împărţit bani”, a consemnat presa locală declarația omului de afaceri.
Mocioalcă neagă, punând în cârca liberalilor, mai ales în contul lui Marcel Vela, primul pe lista PNL la Senat, intenția de a-i afecta imaginea în perioada electorală. Dar cine știe ce poate aduce o anchetă serioasă?